10% korting op je eerste bestelling
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Whey eitwitpoeder of eiwit uit collageen, wat is het verschil? We leggen het nut van eiwitten uit, we vertellen waar ze uit bestaan en lichten toe waarom mensen extra eiwitten innemen.
Een bekende manier om extra eiwit in te nemen is de whey eiwitshake met wei-poeder.
Ter vergelijking zetten we het minder bekende collageen ernaast. Dat bestaat uit vis en is grotendeels uit eiwit opgebouwd.
Let op: whey eiwitpoeder is één van de vele. Er zijn dus veel verschillende soorten. Daarom stellen we dit artikel zo zorgvuldig mogelijk samen.
We zetten vast een aantal belangrijke punten op een rij:
Op de markt bestaat naast whey eiwitpoeder ook collageen poeder dat grotendeels uit eiwit bestaat.
Collageen uit vis is niet geschikt voor vegetariërs.
Voor deze vergelijking hebben we een bekende whey eiwitpoeder met bananensmaak gebruikt.
Door de toevoeging van bananensmaak zijn er meerdere toevoegingen nodig. Het gevolg is dat deze erg lekker smaakt en gemakkelijk wegdrinkt in combinatie met water of melk.
Laten we daarom inzoomen op de toevoegingen in beide producten:
Voedingswaarde / ingrediënten per 100 gram poeder | Whey eiwitpoeder met bananen smaak | Collageen poeder uit vis |
Energie | 1542 kJ / 369 kcal | 1496 kJ / 362 kcal |
Vetten | 3,5 g | 0,0 g |
Waarvan verzadigde vetten | 0,9 g | 0,0 g |
Koolhydraten | 6,2 g | 0,0 g |
Waarvan suikers | 3,2 g | 0,0 g |
Vezels | 0,4 g | |
Eiwitten | 78 g | > 90 g |
Zout | 0,47 g | 0,02 g |
Bevat sporen van gluten, ei, pinda’s en noten | Ja | Nee |
Bevat melk | Ja | Nee |
Bevat vis | Nee | Ja |
Bevat wei-eiwit | Ja | Nee |
Bevat emulgator | Ja | Nee |
Bevat aroma | Ja | Nee |
Bevat zonnebloemolie poeder | Ja | Nee |
Bevat verdikkingsmiddelen | Ja | Nee |
Bevat zoetstoffen | Ja | Nee |
Gebruik | 28 gram per 250 ml water of melk | 12 gram per 250 ml water, sap, yoghurt etc. |
Aantal shakes per dag | 1-3 per dag | 1 per dag |
Prijs | Over het algemeen lager | Over het algemeen hoger |
Conclusie: Er zijn nogal wat toevoegingen in whey eiwitpoeder die niet perse nodig zijn. Laten we daarom verder lezen over de effecten.
Door sporters, diëtisten en voedingsdeskundigen wordt ontzettend veel geschreven en gesproken over eiwitten. En dat is logisch, want ieder mens heeft eiwitten nodig om te overleven. Gezondheid vinden we steeds belangrijker.
Laten we daarom dieper induiken op dit onderwerp.
Als je bijvoorbeeld veel vegetarisch eet of vijf keer per week sport, dan kan het lastig zijn om aan voldoende eiwit te komen. Je kunt ‘s morgens extra noten of zaden toevoegen aan de yoghurt, maar de kans bestaat dat je dat al doet.
Je kunt het dan ook gerichter aanpakken door het innemen van eiwitpoeder. Dat is het moment waar whey Eiwitpoeder bij mensen in beeld komt.
Dit is een foto van vloeibare zoete whey. Bron Wikipedia Commons
De Nederlandse vertaling van whey is wei-eiwit of wei poeder. Whey is de vloeistof die overblijft nadat melk is gestold en gezeefd. Het is een bijproduct dat overblijft bij het maken van kaas of caseïne.
Whey heeft zelf een vochtige plakkerige structuur die op kauwgom lijkt. Het is in zoete en zure vorm verkrijgbaar.
We moeten eerlijk zijn dat er kritiek is op het gebruiken van biologische waarde. De kritiek is dat Whey Proteïne Isolate zo snel wordt verteerd, dat het daarom in de bloedstroom terecht komt. Met als gevolg dat de proteïne balans weinig verandert.
Als voedingsdeskundigen adviseren wij whey eiwitpoeder in geen geval. De voornaamste reden is dat whey proteïne isolate zo snel wordt verteerd, dat het direct in de bloedstroom terechtkomt. Het gevolg is dat de proteïne balans weinig verandert. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de lever. Bron
Dat whey eiwitpoeder niet alleen voor de lever nadelige gevolgen kan hebben, laat deze recente publicatie van Harvard Health Publishing zien. Daarbij zijn de toevoegingen van van suiker een reden tot zorg. Sommige poeders voegen tot 23 gram suiker per schep toe, terwijl andere een glas melk veranderen in een drankje met wel 1.200 calorieën. Het risico is gewichtstoename en een ongezonde piek in de suikerspiegel.
Eiwit en proteïne zijn hetzelfde. Eiwit is belangrijk omdat het calorieën en aminozuren levert.
Aminozuren
Aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken en de andere komen uit eten. Deze heten essentiële aminozuren. Volwassen mensen hebben tweeëntwintig essentiële aminozuren nodig.
Peptide
Peptide kom je misschien ook wel eens tegen en daarom leggen we dit ook kort uit. Een peptide is een molecuul dat bestaat uit aminozuren.
Calorieën
De energie die je lichaam nodig heeft wordt meestal uitgedrukt in calorieën. Een man tussen de 30 en 50 jaar met een zittend beroep heeft bijvoorbeeld rond de 2.500 kilocalorieën per dag nodig. Bij een vrouw is dat 2.000 kilocalorieën.
Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig.
Extra eiwit innemen kan door het eten van vis, peulvruchten, vlees, ei, zuiven en noten. Bron Voedingscentrum
Richtlijnen van het Voedingscentrum voor het aantal calorieën geldt in eerste instantie voor mensen die relatief weinig bewegen.
Want sommige mensen hebben wat extra eiwit nodig:
Op eiwitten gebalanceerd binnen te krijgen, wordt gekeken naar de snelheid waarop eiwitten door het lichaam worden opgenomen.
Vegetariërs en veganisten eten geen dierlijke producten. Whey eiwitpoeder en viscollageen of rundercollageen is dus niet geschikt. Wel kunnen ze uitwijken naar spirulina uit algen. Dit product bevat plantaardige eiwitten.
De meeste mensen eten meer eiwit dan nodig is. Dat heeft op zich geen voor- of nadelen. Veel eiwit eten is wel slecht voor baby’s en mensen met nierproblemen.
Eiwitpoeder in het algemeen bevat weinig overbodige calorieën, vetten en koolhydraten. Het is heel geconcentreerd en wordt snel opgenomen in het lichaam.
Misschien heb je eens gehoord over collageen. Dat is minder bekend, maar steeds meer in opkomst. En zoals je ziet bestaat collageen uit vis voor meer dan 90% uit eiwit.
Studies over het innemen van collageen laten het volgende zien:
Collageen speelt een belangrijke rol in ons hele lichaam, zoals je hier kunt lezen.
Van het totale aantal collagenen is 90% het type I. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.
Ja, je lichaam heeft collageen nodig. Alle collageen start als procollageen. Dit procollageen wordt door ons lichaam gemaakt door twee aminozuren te combineren, namelijk glycine en proline. Tijdens dit proces wordt vitamine c gebruikt.
Je kunt je lichaam dus helpen door de volgende voedingsstoffen te eten:
Om nieuw collageen aan te maken heeft het lichaam proteïne / eiwit nodig van hoge kwaliteit en moet liefst essentiële aminozuren bevatten. De proteïnen oftewel eiwitten zijn te vinden in vlees, vis, melk, tofu etc.
Het collageen poeder dat wij hier online aanbieden wordt gemaakt van vis. Dit komt het meest overeen met het collageen in het menselijk lichaam en wordt daarom beter opgenomen dan andere eiwit producten.
We beseffen dat we als aanbieder Viscollageen niet perse neutraal overkomen. Maar het gaat over jouw gezondheid en daarom proberen we het artikel objectief te schrijven.
Heb jij een aanvulling op dit artikel? Of denk je dat er onjuistheden in het artikel staan? We vinden het juist goed als jullie dit artikel delen en er discussie over voeren. Of laat je reactie achter onder dit blog. We horen graag wat jouw ervaringen zijn.
goed product vis collageen mijn vraag is dit product van MSC kwaliteit
De kabeljauw voor onze collageen wordt onder MSC keurmerk gevangen. Wij mogen niet dit logo op onze verpakking plaatsen, omdat ons bedrijf nog niet gecertificeerd is om dit te mogen doen.