10% korting op je eerste bestelling
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Striae, zichtbare striemen op de huid. Haast iedereen heeft het, maar bij de een is het wat meer zichtbaar als bij de ander. Daarnaast zijn er verschillende oorzaken, die striae sneller zichtbaar maken. In dit artikel vertellen we je waar het vandaan komt, hoe je het herkent en hoe je ermee om kunt gaan.
Veel mensen krijgen op een bepaald moment last van striae. Naar schatting krijgen 90% van de vrouwen die zwanger zijn (geweest), 70% van alle volwassen vrouwen en 40% van de mannen in hun tienerjaren striae. Heb je striae, dan ben je dus zeker niet de enige.
Hoewel er maar weinig mensen blij zijn van met striae, is het goede nieuws dat striae dus bij veel mensen voorkomt. Het is niks om je voor te schamen of onzeker van te worden. Striae kan na een tijdje vanzelf verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Striae zijn striemen of littekens op je huid die ontstaan wanneer je huid snel uitrekt of krimpt. Door de groei ontstaan kleine scheurtjes in je bindweefsel die van de buitenkant van je huid zichtbaar worden. Vaak gevormd als lijnen die over je huid lopen. Ze verschijnen vaak tijdens de groeispurt in de puberteit, tijdens of na de zwangerschap, na een operatie of door plotselinge veranderingen in je gewicht.
Van de buitenkant is striae dus zichtbaar als lichte lijntjes over de huid. Maar hoe ontstaat dat van de binnenkant van de huid? De huid bestaat uit verschillende lagen. De laag die wij aan de buitenkant zien is de epidermis, ofwel opperhuid. Deze beschermt ons tegen invloeden van buiten af en geeft ons uiterlijk weer.
Onder de epidermis ligt de dermis, de onderhuid laag. De dermis zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. Striae ontstaat dan ook in deze huidlaag, de dermis rekt op waardoor er scheuren ontstaan. Doordat die scheuren ontstaan, wordt dit ook zichtbaar in de pigmentatie van jouw epidermis (de buitenste huidlaag die wij zien). Dit zijn de striae littekens, of zoals we ze ook vaak noemen huidstriemen of striae.
Striae kan ontstaan op verschillende delen van het lichaam, maar er zijn specifieke gebieden die extra vatbaar zijn voor striae, zoals:
Striae kan zich ook op andere delen van het lichaam voordoen, maar deze gebieden hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van zichtbare striemen.
Zoals we hierboven beschreven is het dus een natuurlijk proces in het lichaam. Toch zijn er enkele factoren die je kunnen helpen om striae te verminderen of voorkomen.
Advies voor zwangere vrouwen komen nu eenmaal aan in gewicht en de omvang van de buik wordt groter. De huid heeft een enorme capaciteit om uit te rekken en mee te groeien. Dat is een mooi fenomeen, want er groeit een baby’tje in de buik waar ruimte voor gemaakt wordt. Zwangere vrouwen hebben door deze snelle groei een verhoogd risico op onder andere striae. En hoewel de ene vrouw veel baat heeft bij extra hydratatie door een goede olie of crème, ontstaat bij de ander ondanks de vele maatregelen toch striae.
Gebruik als je zwanger bent dagelijks collageen in combinatie met vitamine C, om je huid sterk, soepel en stevig te houden. Daarnaast is het belangrijk is om gezond te eten, voldoende water te drinken, regelmatig te bewegen, én goed te smeren. Hieronder gaan we daar dieper op in.
Er is geen magisch wondermiddel dat je op de huid kunt smeren om striemen te voorkomen. Het belangrijkste is dat je de huid soepel en gehydrateerd houdt, zodat je huid beter is voorbereid op mogelijke veranderingen door gewichts toe- of afname. Naast voldoende drinken en gezond eten, is het dus belangrijk dat je je huid ook goed gehydrateerd houdt vanbuiten.
Er zijn verschillende lichaamsolies op de markt die je kunt smeren om je huid te hydrateren. Smeer je huid in na het douchen, zodat je huid na warm water niet uitdroogt.
Het fijne van de huid is dat hij zichzelf als het ware geneest. Na een tijdje zal striae op je buik, billen, borsten of benen minder zichtbaar worden. Erfelijkheid speelt hierin een rol; de ene huid is nu eenmaal gevoeliger voor striemen dan de andere. Wel zijn er verschillende dermatologen die aanraden om de huid twee keer per dag te masseren in een zachte ronddraaiende beweging.
Aangezien het merendeel van vrouwen (en ook veel mannen) striae hebben of zullen krijgen in hun leven – of nu je nu dik of dun, jong of oud bent – is het ook iets wat gewoon bij het menselijk lichaam hoort.
Striae verwijderen kan dus nooit helemaal. Wel zijn er behandelingen die de zichtbaarheid van striae zouden kunnen verminderen. Zoals carboxytherapie, dat de doorbloeding van de huid zou verbeteren waardoor het littekenweefsel onder de huid plaatsmaakt voor zachter weefsel. Hierdoor verandert de kleur van de striae en worden ze minder zichtbaar.
Ook kun je kiezen voor een micro needling behandeling. Er worden dan hele kleine gaatjes in de huid gemaakt, waardoor de huid meer collageen en elastine aanmaakt. Zo wordt je huid sterker en strakker. Tot slot kan met een laser de kleur van de striae verandert worden. Hierdoor is het verschil in kleur tussen de striae en de rest van de huid minder groot en vallen de striae minder op.
Er is helaas nog geen enkele behandeling die de striae helemaal laat verdwijnen. Hydratatie is de sleutel bij de behandeling van zwangerschapsstriemen. Hier volgen enkele tips om vochtinbrengende crème op de juiste manier aan te brengen:
Kies voor een vochtinbrengende crème die geschikt is voor de gevoelige huid en veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap. Zoek naar ingrediënten zoals cacaoboter, sheaboter, amandelolie of vitamine E, die bekend staan om hun hydraterende en verzachtende eigenschappen.
Gebruik moisturizer in je dagelijkse huidroutine, vooral na een warm bad of douche, om vocht vast te houden en een gehydrateerde huid te behouden. Masseer de creme of olie royaal met ronddraaiende bewegingen in op gebieden die gevoelig zijn voor striae, zoals de buik, borsten, heupen en dijen.
Drink voldoende en probeer zo min mogelijk cafeïne en alcohol te drinken.
Probeer aan matig intensieve beweging te blijven doen. Denk aan wandelen, yoga en pilates. Zo houd je je huid soepel en elastisch.
Veel laserbehandelingen om striae minder zichtbaar te maken zijn gericht op het verhogen van de collageensynthese in onze huid, maar waarom zou je dan geen collageen gebruiken om je huid van binnenuit te ondersteunen?
Collageen speelt een rol bij het sterk en elastisch houden van de huid. Het helpt rimpels te verminderen, maar het kan ook nuttig zijn om striae te voorkomen. Veel zwangere vrouwen gebruiken dan ook supplementen met collageen. Er zijn veel gebruikers die een soepelere en stevigere huid hebben gekregen door het dagelijks gebruik van collageen.
Ben je op zoek naar een compleet product dat je alle benodigdheden biedt voor een gezonde en gehydrateerde huid? Dan adviseren we je om voor een collageenpoeder te kiezen in combinatie met vitamine C én hyaluronzuur. Vitamine C versterkt en ondersteunt de werking van collageen van binnenuit. Hyaluronzuur heeft bijzonder hydraterende eigenschappen voor de huid.
Dianne gebruikt tijdens haar zwangerschap dagelijks collageen om striae te voorkomen
”Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag collageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen. De viscollageen met hyaluronzuur bevordert bovendien de hydratatie van het bindweefsel in de huid, omdat de werkzame stof acetyl-glucosamine veel vocht kan vasthouden. Ik los de viscollageen op in koud water en houdt zo mijn huid elastisch en gehydrateerd! ”
Bekijk het product hier: Viscollageen met sinaasappelsmaak