Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Sportsupplementen – Is Viscollageen een geschikte eiwitbron?

Als sporter is het boeken van resultaat je voornaamste doel. Daarvoor is niet alleen training heel belangrijk, ook de juiste voeding en voldoende herstel dragen daaraan bij. Eiwitten spelen in al deze factoren een belangrijke rol; voor zowel spieropbouw als herstel. Welke eiwitbron is dan het meest geschikt? En welke supplementen beïnvloeden je sportprestaties? In deze blog lees je er alles over, zodat je direct goed aan de slag kan!

De rol van eiwit in spierherstel

Een gezond voedingspatroon is voor iedereen belangrijk. Maar voor sporters is eiwit extra van belang. De aminozuren in eiwitten bouwen de spiercellen weer op, nadat er kleine scheurtjes in de spieren ontstaan na een work-out. Een hoeveelheid van 20-25 gram eiwitten van hoogwaardige kwaliteit na inspanning, lijkt de eiwitsynthese te stimuleren. Er wordt geadviseerd om deze eiwitten binnen een uur na de training in te nemen. Eiwitten zijn dus van groot belang voor het herstel van spierschade en aanmaak van extra spierweefsel.

Is eiwit is hetzelfde als collageen?

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een aantal aminozuren kan een mens zelf aanmaken. De aminozuren die we niet zelf aan kunnen maken, noemen we essentiële aminozuren. Deze moeten we dus uit onze voeding halen. Essentiele aminozuren komen veel in dierlijke eiwitbronnen voor, maar in mindere mate ook in plantaardige eiwitbronnen.

Een andere, en meer complete bron van essentiële aminozuren is Viscollageen. Collageen is een eiwit met maar liefst 18 aminozuren. Het bevat 8 van de 9 essentiële aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Daarom is collageen een perfecte aanvulling op je voeding. Deze aminozuren zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat ze in kleine stukjes zijn geknipt. Dit bevordert het opnamevermogen en de snelheid daarvan in het lichaam. De aminozuren worden weer gebruikt om lichaamseigen collageen aan te maken, dat het lichaam sterk en gezond houdt.

Wordt collageen als eiwit gebruikt door topsporters?

Collageen wordt steeds vaker gebruikt door sporters, ook topsporters. We delen de ervaring van één van onze collageengebruikers:

Viscollageen eiwit gebruik door topsporter Raymond

Topsporter Raymond van der Biezen gebruikt Viscollageen

Raymond is 10 jaar Olympisch BMX’er geweest. Zo is hij meervoudig Nederlands en Europees Kampioen geweest en heeft hij meegedaan aan meedere World Cups en WK finales. Sinds 2016 is hij personal trainer en bondscoach van het Nederlandse BMX team. Raymond is ook zelf altijd fanatiek sporter gebleven en traint zo’n 5 dagen per week.

Welke producten gebruik je als fanatiek sporter?
”Met name Viscollageen, spirulina en vitamine C. In de wintermaanden gebruik ik ook extra vitamine D. Daarnaast heb ik veel gebruik gemaakt van eiwitten en creatine voor een sneller spierherstel en spieropbouw. Voeding speelt een belangrijke rol in mijn leven.

Ruim een jaar geleden las ik wat artikelen en luisterde ik wat podcasts over verschillende voedingssupplementen. Eigenlijk wist ik het wel, maar doordat ik steeds een jaartje ouder word kreeg ik sterk het gevoel om meer variatie aan te brengen in het gebruik van supplementen. Het lichaam herstelt/ geneest inmiddels wat langzamer. Door de jaren heen heb ik ook verschillende zware blessures gehad. Daarnaast is het steeds lastiger om de juiste/voldoende voedingsstoffen uit normale voeding te halen. Met dit alles in mijn achterhoofd ben ik de supplementen van Viscollageen gaan gebruiken. Inmiddels merk ik dat minder last heb van kleine pijntjes, ik herstel beter, mijn huid is steviger en mijn haar/ nagelgroei is verbeterd!”

Zou je andere sporters aanbevelen?
Absoluut, want veel belangrijke voedingsstoffen zijn steeds lastiger uit normale voeding te halen. Atleten reizen daarnaast heel veel en weten onderweg vaak niet exact wat ze binnen krijgen. Aangezien het in (top)sport om details gaat en atleten het uiterste van het lichaam vragen, is het belangrijk om voedingsstoffen goed aan te vullen. Met de juiste supplementen kunnen atleten in ieder geval bepaalde belangrijke voedingsstoffen goed en op het juiste moment eenvoudig aanvullen.”

Het timen van eiwitten. Eiwitspreiding voor maximale spiergroei?

We weten dat 20-40 gram eiwitinname na een zware krachttraining sessie voldoende is om spieraanmaak maximaal te stimuleren. Verschillende onderzoeken hebben dit aangetoond door proefpersonen direct na een training eiwit te geven. Maar spieren vertonen 24 uur na een training nog een verhoogde gevoeligheid voor eiwitinname. Volgens de huidige inzichten is het daarom belangrijk dat de totale eiwitinname gedurende de dag voldoende is (rond 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag; Morton et al 2018). Je lichaam kan eiwitten niet opslaan (zoals het dat wel met koolhydraten en vetten kan). Daarom is goede spreiding van genoeg eiwitten gedurende de hele dag belangrijk.

Is eiwit in collageen geschikt voor spieropbouw, spiergroei en het krijgen van extra spiermassa?

Er zijn verschillende supplementen op de markt met aminozuren. Zo worden BCAA’s veel gebruikt door sporters (Branched Chain Amino Acids: vertakte keten aminozuren). BCAA’s bevatten drie van de essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine – dit zijn de belangrijkste aminozuren die betrokken zijn bij eiwitsynthese, spiergroei en -herstel.

De functies van deze 3 aminozuren zijn:

  • Isoleucine: goed voor wondgenezing, hormoonsynthese en het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Leucine: goed voor eiwitsynthese, groei en herstel, controle van de bloedsuikerspiegel en wondgenezing.
  • Valine: ondersteunt spiergroei en herstel

Dan kijken we even naar de aminozuur samenstelling van Viscollageen:
Asparaginezuur 6,25%; Alanine 8,64%; Arginine 11,00%; Cysteïne 0,00 %; Glutaminezuur 10,02%; Glycine 25,16%; Histidine 1,37%; Hydroxyproline 5,33%; Isoleucine 1,23%; Leucine 2,59%; Lysine 4,13%; Methionine 1,73%; Fenylalanin 2,19%; Proline 7,39%; Serine 7,23%; Threonine 2,69%; Tyrosine 0,66%; Valine 2,29%

Dit betekent dat collageen geschikt is om te gebruiken voor spieropbouw, -groei en herstel. Naast de 3 belangrijke BCAA’s, biedt het nog meer aminozuren die het lichaam van bouwstoffen voorzien.

Collageen als eiwit gebruiken als basic of als bouwer?

Zoals je hebt gelezen, bevat collageen dus veel belangrijke aminozuren, die ons lichaam op verschillende manieren goed kan gebruiken. Viscollageen bevat, op tryptofaan na, alle essentiële aminozuren. Bijna geen enkele wheypoeder of andere eiwitpoeder bevat zoveel aminozuren als Viscollageen.

Misschien vraag je je af, hebben al die andere essentiële aminozuren dan wel zo’n toegevoegde waarde? Om die vraag te beantwoorden hebben we een overzicht voor je samengesteld, met de verschillende functies van de essentiële aminozuren in ons lichaam:

  • Histidine: zorgt voor de vorming van eiwitten, productie van rode en witte bloedcellen en groei en herstel van weefsel.
  • Isoleucine: goed voor wondgenezing, hormoonsynthese en het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Leucine: goed voor eiwitsynthese, groei en herstel, controle van de bloedsuikerspiegel en wondgenezing.
  • Lysine: verantwoordelijk voor weefselgroei en -herstel en antivirale acties.
  • Methionine: ondersteunt ontgiftingsprocessen en gezond haar, huis en nagels.
  • Fenylalanine: ondersteunt de aanmaak van aminozuren en geeft structuur en functie aan eiwitten en enzymen.
  • Threonine: ondersteunt de functie van het zenuwstelsel en het vetmetabolisme.
  • Tryptofaan: reguleert eetlust, humeur, slaap en pijn in het lichaam.
  • Valine: ondersteunt spiergroei en herstel

Zoals je ziet, heten de essentiële aminozuren niet zomaar essentieel; al deze aminozuren zijn belangrijk voor verschillende functies in ons lichaam.

Collageen is dus een échte basic: een supplement dat voor letterlijk iedereen een goede toevoeging is. Of je nou een topsporter bent, een beginnende sporter of helemaal niet aan sport doet. Collageen is een lichaamseigen product dat steeds sneller afneemt in ons lichaam. Daarom is een constante collageeninname voor iedereen belangrijk. Lees hieralles over in de blog: Wat is collageen?

Kies je voor whey eiwit of Viscollageen?

In principe blijft dat natuurlijk appels met peren vergelijken. Maar we hebben de voedingswaarden en toevoegingen van whey eiwit en viscollageen naast elkaar gezet. Voor deze vergelijking hebben we een bekende whey eiwitpoeder met bananensmaak gebruikt. Laten we daarom inzoomen op de toevoegingen en het eiwitgehalte in beide producten:

Voedingswaarde / ingrediënten per 100 gram poederWhey eiwitpoeder met bananen smaakCollageen poeder uit vis
Energie1542 kJ / 369 kcal1496 kJ / 362 kcal
Vetten3,5 g0,0 g
Waarvan verzadigde vetten0,9 g0,0 g
Koolhydraten6,2 g0,0 g
Waarvan suikers3,2 g0,0 g
Vezels0,4 g
Eiwitten78 g> 90 g
Zout0,47 g0,02 g
Bevat sporen van gluten, ei, pinda’s en notenJaNee
Bevat melkJaNee
Bevat visNeeJa
Bevat wei-eiwitJaNee
Bevat emulgatorJaNee
Bevat aromaJaNee
Bevat zonnebloemolie poederJaNee
Bevat verdikkingsmiddelenJaNee
Bevat zoetstoffenJaNee
Gebruik28 gram per 250 ml water of melk10 gram per 250 ml water, sap, yoghurt etc.
Aantal shakes per dag1-3 per dag1 per dag

Er zitten nogal wat toevoegingen in whey eiwitpoeder die niet perse nodig zijn. Viscollageen bevat daarentegen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarnaast zie je dat het eiwitgehalte van Viscollageen aanzienlijk hoger is dan dat van whey eiwitpoeder. Dat komt omdat Viscollageen geen koolhydraten en vetten bevat en whey poeder weer wel.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van eiwitpoeder? Lees er meer over in de blog:

Krijg je extra spieren van eiwit?

De aminozuren in eiwitten bouwen de spiercellen weer op, nadat er kleine scheurtjes in de spieren zijn ontstaan na een workout. Een hoeveel van 20-25 gram eiwitten na inspanning kan deze spieren helpen herstellen. Daarnaast is het gedurende de rest van de dag belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten zijn dus van groot belang voor het herstel van spierschade en aanmaak van extra spierweefsel.

Eiwitten eten lastig? Helemaal niet. Hieronder hebben we een volledig overzicht voor je samengesteld met zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen. Kook een lekker eitje, bak een kipfilet of (als je liever vegetarisch eet) een portie tofu. En help je lichaam een extra handje op weg met sportsupplementen na je work-out. Viscollageen bevat met een kleine portie van 10 gram al 9 gram eiwitten!

Gaat spierherstel sneller door eiwitten in collageen?

Wanneer je veel sport, is het gebruik van collageen aan te raden. Het helpt bij spierherstel als hoogwaardige eiwitbron. Collageen ‘lijmt’ als het ware de spierscheurtjes weer aan elkaar, waardoor je sneller herstelt. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat collageen het spierherstel kan versnellen. Onderzoek wijst uit dat de toediening van collageenpeptiden de prestatievermindering verzwakt, 24 uur na spierbeschadiging. Dat is juist het moment dat je spierpijn begint te voelen. Acute consumptie van collageen kan een prestatievoordeel opleveren, de dag nadat het lichaam zwaar belast is met weerstandsoefeningen. Daarnaast wijst een ander onderzoek uit dat toediening van collageen niet alleen de spieren sneller herstelt, ook verbetert het de weefselgeneratie (de aanmaak van nieuwe cellen en herstellen van wondjes of beschadigingen in de huid).

Lees hier nog veel meer over in onze blog over spierherstel:

Aanvulling met Omega 3 en vitamines

Naast collageen zijn er meer voedingsstoffen die van invloed zijn op je sportprestaties. Hieronder zie je verschillende aanvullingen.

Magnesium voor zenuwstelsel en spierherstel

Magnesium speelt volgens onderzoek een grote rol in de energiestofwisseling en het zenuwstelsel in ons lichaam en is daarnaast erg belangrijk voor een goede werking van onze spieren. Als je spieren een signaal vanuit de zenuwen ontvangen om aan te spannen, komt er calcium vrij. Magnesium zorgt ervoor dat de spier zich weer kan ontspannen. De micronutriënten calcium en magnesium werken dus nauw met elkaar samen in de spieren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn pure chocolade, garnalen, sojabonen, groene groenten, bananen, noten en ongepelde granen. Daarnaast zijn er magnesiumtabletten die je kunt gebruiken om je inname te verhogen.

Omega 3 voor energie en hartfuncties

Omega 3: Vetten leveren meer calorieën (9 kcal per gram) dan koolhydraten en eiwitten (4 kcal per gram). Vet zorgt dus voor meer energie, maar is ook belangrijk voor verschillende functies in ons lichaam. Omega 3-vetzuren zijn volgens onderzoek om verschillende redenen goed voor ons. Ze dragen bij aan onze gezondheid en hebben belangrijke functies voor je hersenen en ogen.

  • Alfa-linoleenzuur (ALA) gebruikt je lichaam vooral als energievoorziening. Het is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen. ALA kan in kleine hoeveelheden worden omgezet in EPA en DHA.
  • EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur): Eicosapentaeenzuur (EHA) en docosahexaeenzuur (DHA) dragen bij tot normale werking van het hart en ondersteunen de bloeddruk. EPA en DHA hebben verder een ontstekingsremmend effect. Ook ondersteunt DHA de hersenfuncties en het gezichtsvermogen.
  • Omega 3 is daarnaast belangrijk voor het doorgeven van boodschappen aan de receptoren in ons lichaam. Ze zijn belangrijk voor ons hart- en vaatstelsel, de longen, het immuunsysteem en de hormoonhuishouding van het lichaam. Ook maken omega 3-vetzuren onderdeel uit van celmembranen. Dat zijn de buitenste laagjes om onze cellen, waar we er meer dan 100.000 miljard van hebben! Al die cellen hebben een eigen taak. Om die taak zo goed mogelijk uit te voeren, worden er ‘berichtjes’ verzonden binnen in cellen en tussen cellen onderling.

Spirulina voor uithoudingsvermogen en energie

Spirulina is een natuurlijke bron van eiwitten, magnesium en ijzer. Magnesium heeft een bewezen werking voor het behouden van sterke spieren en speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit. Daarnaast is magnesium belangrijk voor het goed functioneren van onze zenuwen en ondersteunt het de stofwisseling.

Ook ijzer is een essentieel micronutriënt voor ons lichaam; het is belangrijk voor onze energiestofwisseling, vermindert vermoeidheid, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en heeft een positieve invloed op zuurstoftransport in ons lichaam.

Daarnaast vonden we een onderzoek over spirulina dat aantoonde dat het ons uithoudingsvermogen zou kunnen verbeteren. Lees meer over dit bijzondere mineraal in onze blog:

Starterspakket voor sporters: eiwit uit collageen: Sportpakket

De juiste producten helpen met het verbeteren van je sportprestaties, spierherstel en -opbouw. Zo zijn er verschillende voedingsstoffen die daarbij kunnen helpen. De meeste sporters kennen het belang van eiwitten al, maar collageen bevat nóg meer belangrijke aminozuren. Een compleet pakket aan aminozuren, die jouw lichaam effectief kan inzetten voor je sportprestaties.

Sportpakket – Viscollageen met Spirulina

✔ Viscollageen Hydrolysaat (zak 300 gram)
✔ Spirulina 500 mg (Pot 240 tabletten)

100% natuurlijk viscollageen, afkomstig van Atlantische kabeljauw, duurzaam gevangen rond IJsland. Hydrolysaat poeder voor een snelle opname in het lichaam en om eenvoudig te mengen.

100% natuurlijke spirulina, zonder toevoegingen. Het is een unieke blauwgroene alg uit de oceaan. Spirulina bevat veel vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren.

Aanbevolen door: Laurie Ras (Cesar therapeut en fanatiek hardloopster)

Laurie staat je graag te woord via de klantenservice van Viscollageen en is fanatiek hardloopster in het dagelijks leven.
,,Naast collageen gebruik ik spirulina om mijn sportprestaties en herstel te bevorderen. Spirulina bevat naast belangrijke aminozuren, ook veel mineralen die belangrijk zijn voor onze spierfuncties. Samen met Viscollageen een topcombinatie voor na je workout!”

Laurie Ras
Laurie Ras

Functie
Ik ben voedingsdeskundige en oefentherapeut. Samen met mijn man, Albert, heb ik Viscollageen opgericht. Ik heb een tijdje oefentherapie gegeven in de praktijk van mijn vader, Van Urk Voeding en Gezondheid. Omdat Viscollageen ging groeien ben ik daarmee gestopt, maar mijn kennis hiervan komt goed van pas bij het adviseren van onze klanten. In mijn dagelijkse werkzaamheden verwerk ik de bestellingen en doe ik de klantenservice.
Opleiding
- Hbo Voedingsdeskundige /
- Hbo Oefentherapie Cesar /
- Cursus sportoefentherapie
Ervaring met viscollageen
Na mijn bevalling heb ik viscollageen gebruikt voor mijn herstel en om aan te sterken. Ik gebruik het niet dagelijks, maar wel na het sporten. Toen ik in de praktijk nog patiënten behandelde, zag ik dat klanten met verschillende klachten terug bleven komen voor viscollageen. Het wordt met name als beautyproduct geprofileerd, maar ik krijg regelmatig berichten van mensen die het voor hun gezondheid gebruiken. Ik vind het fijn om mensen echt te kunnen helpen.
Favoriet product
De sinaasappelsmaak vind ik lekker in een glas water. Ik heb ook een tijdje naturel gebruikt, dat deed ik door mijn yoghurt. Ik ben persoonlijk fan van de combinatie viscollageen en spirulina. Dit supplement bevat veel mineralen die belangrijk zijn voor je herstel in de context van sport en beweging.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief