10% korting op je eerste bestelling
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Nagels zeggen veel over je gezondheid! Zo kunnen je nagels bijvoorbeeld ernstige problemen met je lever, longen en hart aantonen. Ook zijn er interne factoren, zoals je voedingspatroon en slaap, die meer invloed hebben dan je misschien denkt. Als je last hebt van zwakke nagels, broze nagels of andere symptomen, lees je hieronder wat ze betekenen en wat je eraan kunt doen.
Gezonde nagels zijn soepel en sterk met een gelijkmatig van kleur. Soms kunnen gezonde nagels broos en dun worden. Dunne vingernagels worden vaak veel eerder opgemerkt dan dunne teennagels, maar zowel de nagels op je vingers als de nagels op je tenen kunnen broos en dun worden. Dunne nagels zijn zwakker en kunnen snel breken of splijten. Zo laat het bovenste laagje van de nagel los en kan deze scheuren.
Broze en zwakke nagels kunnen ontstaan door interne of externe factoren. Interne factoren zijn bijvoorbeeld je voedingspatroon, slaaptekort en vitaminetekort. Broze nagels kunnen een gevolg zijn van een ernstig vitaminetekort.
Ook kunnen broze nagels ontstaan door externe factoren, zoals het veel wassen van je handen, zo kunnen nagels uitdrogen. Je nagels nemen namelijk veel vocht op en worden niet altijd goed afgedroogd. Droge nagels kunnen ook ontstaan door gebruik van schoonmaakmiddelen. Door handschoenen te dragen bij het poetsen en afwassen kun je dit voorkomen.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Ook kun je je nagels sterker maken door ze goed te verzorgen. Houd je nagels gezond door ze te laten groeien, maar niet te lang. Vijl de nagels daarnaast rond, in één richting. Smeer je nagels ook regelmatig in met een vocht inbrengende crème, om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen agressieve nagellak, maar een zonder chemicaliën. Ook nagellakremover kan agressief werken op je nagels. Gebruik daarom nagellakremover op basis van soja, deze bevatten geen aceton dat schadelijk kan zijn voor je huid en nagels.
Door langdurig nagellak te dragen kunnen je nagels uitdrogen. Maar niet alle nagellak veroorzaakt broze of zwakke nagels. Gebruik daarom een nagellak van goede kwaliteit, die niet hermetisch afdekt. Bovendien kan een vochtinbrengende nagellak de nagels juist sterker maken. Zoals een basecoat (een laagje dat je onder je nagellak aanbrengt als bescherming) of een nagelverharder die je nagels sterker maakt.
Wanneer vrouwen in de overgang komen neemt de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Daarnaast wordt de stofwisseling vertraagt en kan bij deze vrouwen een tekort aan calcium, kiezelzuur (silicium) en ijzer ontstaan. Deze tekorten kunnen onder andere bijdragen aan het ontstaan van broze nagels. Na verloop van tijd en de overgangsklachten afnemen, zullen ook broze nagels minder worden.
Je vingernagels worden blootgesteld aan andere externe factoren dan je teennagels. Zo gebruik je je vingernagels bijvoorbeeld vaker bij het schoonmaken, afwassen en bij lichamelijk werk. Je teennagels worden minder blootgesteld aan de buitenlucht, krijgen veel te verduren tijdens lichamelijke beweging en kunnen door verkeerd schoeisel bekneld raken.
De dikte of hardheid van je nagels is voor een groot deel genetisch bepaald. Als je vaak last hebt van broze nagels of nagels die afbreken, dan kun je daar je genen de schuld van geven. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, zoals je voedingspatroon aanpassen en het goed verzorgen van je nagels.
Je nagels bestaan voornamelijk uit keratine, een vorm van eiwit. Daarom is een inname van voldoende eiwitten zo belangrijk voor je nagels. Collageen bevat de beste samenstelling van essentiele aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Viscollageen wordt daarbij het snelst opgenomen in het lichaam, omdat het veel meer op ons menselijk collageen lijkt dan runder of plantaardig collageen.
Gebruikers van Viscollageen merken sterkere en gezonde nagels na inname.
Wist je dat je vingernagels sneller groeien dan teennagels? Vingernagels groeien namelijk zo’n 3 millimeter per maand, voor teennagels is dat 0,5 tot 1 millimeter per maand. Teennagels zijn ook zo’n twee keer zo dik. Ook groeien de nagels van mannen sneller dan die van vrouwen en groeien de vingernagels aan je dominante hand het snelst.
Ook je eigen gezondheid heeft invloed op de gezondheid van je nagels. Zoals we hierboven al benoemden heeft je voedingspatroon een grote invloed op je nagels. Daarnaast kan een ernstig slaaptekort de gezondheid van je nagels benadelen.
Zorg voor een goede gezondheid van je nagels dat je voldoende biotine, vitamine D, calcium, zink, vitamine A en ijzer binnenkrijgt. Daarnaast is voldoende eiwitten eten belangrijk. Lees meer over het krijgen van sterke nagels.