Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Receive marketing communications that we think you will be interested in.

Receive important information about your orders and account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

vegan collageen of dierlijk

Vegan collageen poeder – Een volwaardig alternatief?

Collageen is er in veel verschillende vormen, zo kennen we rundercollageen en viscollageen, maar er bestaat er tegenwoordig ook plantaardig/vegan collageen. Hoe werkt dat dan precies, collageen wordt toch van dierlijke botten en pezen gemaakt? En werkt dat dan net zo goed? We leggen het uit in dit artikel.

Waarom collageen?

Collageen is een eiwit dat aanwezig is in onze huid, botten, haar, nagels en gewrichten. Ons lichaam maakt collageen zelf aan en komt daarnaast voor in dieren, waardoor ze de natuurlijke bron voor collageensupplementen zijn.

Lees er alle over in onze blog Wat is collageen?

vegan collageen_waarom gebruiken

Waarom gebruiken?

Omdat de natuurlijke collageenvoorraad van mensen na verloop van tijd afneemt, gebruiken we collageensupplementen om onze niveaus te verhogen. Zo kunnen we dit onderdeel van het verouderingsproces wat vertragen.

Collageen kunnen we ook uit onze voeding halen. Zo is collageen te vinden in bouillon van vis of botten, gelatine, vlees, vis en ook een aantal noten en zaden. Aangezien veganisten en vegetariërs geen dierlijke producten eten, hebben zij extra baat bij een collageensupplement. Dan is het mooi als er vegan collageen alternatieven op de markt zijn.

Zit er genoeg collageen in voeding van vegetariërs en veganisten?

Vegatariers en veganisten eten uitsluitend plantaardige voedingsmiddelen. Ze krijgen daarmee geen natuurlijke bronnen van collageen binnen. Wel zijn er een aantal plantaardige voedingsmiddelen die voedingsstoffen bevatten die invloed uitoefenen op collageen. Groente en fruit dat lypopeen bevat bijvoorbeeld, dat als antioxidant werkt en huidveroudering bestrijdt. Ook vitamine C oefent invloed uit op onze collageenniveau’s, waar je veel paprika’s, sinaasappels, broccoli en citroenen voor kan eten.

Lees hier alles over in onze blog: Collageen in voeding

Is plantaardig en vegan (friendly) collageen hetzelfde?

Een vegetariër vermijdt voornamelijk vlees, vis en gevogelte. Een veganist vermijdt dierlijke producten én het gebruik van dieren in de hele levensstijl. Dit geldt voor iemand die plantaardig eet niet altijd. Iemand die plantaardig eet, legt namelijk de focus op producten die afkomstig zijn van planten, zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. Als je plantaardig eet, eet je dus vooral pure, onbewerkte voedingsmiddelen.

  • Vegetarisch: vermijden van vlees, vis en gevogelte.
  • Vegan: vermijden van dierlijke producten in voeding en levensstijl.
  • Plantaardig: eten van (onbewerkte) plantaardige producten, rechtstreeks van de grond.

Waar wordt veganistisch collageen van gemaakt?

Collageen komt niet voor in planten, maar tegenwoordig bestaan er wel plantaardige collageen alternatieven. Zo zijn er vegan collageenmerken die de collageen structuureiwitten nabootsen, geproduceerd uit bacteriën en gist.

Ook zijn er collageen boosters op de markt die voedingsstoffen bevatten die helpen bij de natuurlijke aanmaak van collageen in ons lichaam, maar geen daadwerkelijke collageen bevatten.

vegan collageen

Ik zie veel vitamine C bij vegan collageen, waarom?

Vitamine C is een van de voedingsstoffen die goed is voor de aanmaak van collageen. Het zou daarnaast bijdragen aan een effectieve werking van collageen in ons lichaam. Daarnaast wordt er vaak biotine (vitamine B8) toegevoegd aan plantaardige collageenproducten, dat goed is voor je huid en haar. Of zien we zink als toevoeging op een supplement, goed voor je nagels.

Dit zijn dus allemaal toevoegingen die de effecten van collageen nabootsen.

Waar wordt dierlijk collageen van gemaakt?

Er zijn verschillende collageensoorten, afkomstig uit runderen, varkens of vis. Rundercollageen is afkomstig van de huid en beenderen van runderen. Rundercollageen wordt het meest gebruik in supplementen. Wanneer runderen zijn verwerkt voor vleesproducten, worden de huiden gebruikt om collageen eiwitten (gelatine) van te maken.

Varkenscollageen komt met name van de beenderen en de huid. Wanneer je varkensvlees of botten kookt en laat staan, zie je dat het na een tijdje in een geleiachtige substantie verandert, namelijk gelatine. Gelatine wordt veel in onze voeding gebruikt en geeft structuur aan snoepjes, maar is dus ook rijk aan collageen.

Daarnaast bestaat er nog viscollageen, gemaakt van vis. Viscollageen, of marine collageen, wordt vaak gewonnen uit de huid en graat van kabeljauw. Het collageen is afkomstig van een duurzaam wild gevangen kabeljauw. Deze vissoort, bedoeld voor collageen productie, heeft geen behandelingen of antibiotica ondergaan. Collageen van vis heeft daarnaast als voordeel dat de structuur van deze collageen het meest overeen met dat van de mens. Dit betekent dat deze vorm van collageen het best en snelst wordt opgenomen in ons lichaam.

vegan collageen of dierlijk

Vegan Collageen poeder effectief?

Met plantaardige collageen supplementen geef je jouw lichaam de bouwstenen om zelf collageen aan te maken. Echter bevat een plantaardig collageen supplement dus geen collageen, maar stoffen die je lichaam kan gebruiken om zelf collageen aan te maken. Het proces van collageenaanmaak in het lichaam is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de inname van voldoende vitamine C, maar ook van zink, koper, selenium en zwavel.

Aminozurensamenstelling plantaardig en dierlijk collageen

Om de effectiviteit uit te leggen, gaan we iets dieper in op de samenstelling waaruit collageen is gemaakt. Collageen is hoogwaardig eiwitpoeder met maar liefst 18 aminozuren, zoals je hieronder de samenstelling van collageen uit vis ziet:

Viscollageen aminozuurprofiel per 100g: Asparaginezuur 6,25%; Alanine 8,64%; Arginine 11,00%; Cysteïne 0,00 %; Glutaminezuur 10,02%; Glycine 25,16%; Histidine 1,37%; Hydroxyproline 5,33%; Isoleucine 1,23%; Leucine 2,59%; Lysine 4,13%; Methionine 1,73%; Fenylalanin 2,19%; Proline 7,39%; Serine 7,23%; Threonine 2,69%; Tyrosine 0,66%; Valine 2,29% Bekijk dit product

Vegan collageen aminozuurprofiel van een bekende aanbieder: L-proline, L-glycine, L-lysine Conclusie: Je ziet dat de plantaardige variant veel minder aminozuren bevat dan de collageen uit vis. Daarnaast lijkt de collageenstructuur uit de vis het meest op dat van mensen en wordt deze sneller opgenomen in ons lichaam. De plantaardige variant is echter een betere keuze als je plantaardig eet en is beter voor het milieu en dierenwelzijn. Maar er zijn ook dierlijke collageensupplementen die uitsluitend van restproducten worden gemaakt. Kijk daarom goed waar het product van is gemaakt.

Aminozuren

Waarom viscollageen?

Viscollageen is een poeder van 100% natuurlijk collageen, gemaakt van de huid en graat van kabeljauw. Het is een natuurlijk supplement, zonder toevoegingen. Het product is afkomstig van duurzaam wild gevangen kabeljauw, die geen enkele behandeling, antibiotica of GMO heeft ondergaan. Natuurlijk en duurzaam, goed voor het milieu en goed voor jou.

Er is onderzoek gedaan naar de resultaten van viscollageen, dat liet het volgende zien:

·  Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht. Bron

·  Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan. Zo wordt de huid weer stevig en soepel.

·  Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren en gaan celveroudering tegen. Bron

Shop Viscollageen hier

Stel een vraag of bestel het direct online

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel de juiste keuze in collageen voor jezelf kunt maken. Heb je na dit artikel nog vragen of wil je meer productvergelijkingen zien? Stel ze hieronder en we helpen je graag!

Jeanet van Urk
Jeanet van Urk

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsadviseur bij Viscollageen. Omdat het hier in de praktijk en bij Viscollageen steeds drukker werd, ben ik een opleiding tot orthomoleculair voedingsadviseur gaan doen. Naarmate ik meer leerde over dit vakgebied werd ik steeds enthousiaster. Ik werk nu full time in de praktijk. Ik geef advies aan de balie, houd bestellingen bij en ik ben vraagbaak voor onze klanten.
Opleiding
- Orthomoleculair voedings- en supplementenadviseur, basis en gevorderd /
- Orthomoleculair detox consulent
Ervaring met viscollageen
Sinds we viscollageen met smaakjes in het assortiment hebben, ben ik het zelf ook dagelijks gaan gebruiken. Ik merkte al vrij snel resultaat. Mijn haar voelt voller en is minder snel vet. Ik kijk telkens welke supplementen ik op dat moment goed kan gebruiken. Als je wat ouder wordt, herstel je minder snel. Dan moet je actie ondernemen. Het is een voorbereiding op gezond oud worden.
Favoriet product
Ik gebruik viscollageen met sinaasappelsmaak, vitamine C en hyaluronzuur. De sinaasappelsmaak maakt het lekker, dat gaf voor mij de doorslag om het zelf te proberen. Ik doe ’s ochtends een schep collageen in een groot glas water. Daarmee neem ik mijn supplementen in.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *