Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Receive marketing communications that we think you will be interested in.

Receive important information about your orders and account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Haarvitamines vs Collageen tegen haaruitval – Wat is het beste?

Een snelle swipe door social media of een kijkje bij het beautyschap in de drogist en de haartips en tricks komen je tegemoet. Het verzorgen en voeden van je haar is een hot item op het moment. Logisch natuurlijk, wie wil er niet langer, sterker en mooier haar?

Van hittevrije krullen, hoofdhuidmassages, tot haarolie – verzorging van het haar was nog nooit zo belangrijk. Ook de haarvitamines worden tegenwoordig steeds populairder. Maar je vraagt je misschien af, wat werkt nou echt? En wat kun je dan het best gebruiken voor een optimaal resultaat? In deze blog hebben we een ultieme handleiding over vitamines voor haargroei samengesteld!

Werken haarvitamines echt tegen haaruitval?

First things first: wat zijn vitamines voor haargroei eigenlijk? Je haarfollikels hebben voldoende voeding nodig, om lange en stevige haren te laten groeien. Mis je belangrijke voedingsstoffen, dan gaat je haarkwaliteit eronder lijden. En helaas merk je dit ook vrij snel. Je haarfollikels zijn namelijk de snelst delende cellen in ons lichaam, waardoor ze veel voeding nodig hebben om die snelle celdeling te ondersteunen.

Door je haarfollikels van de juiste vitamines en voedingsstoffen te voorzien, kun je dus wel degelijk resultaat terugzien in de kwaliteit van je haar. Belangrijk is om je te realiseren dat resultaten niet vastzitten op één vitamine of één product, maar dat verschillende vitamines bijdragen aan gezond haar.

Welke haarvitamines moet ik gebruiken?

Vitamines zijn om veel redenen belangrijk, maar ook voor sterk en gezond haar zijn ze onmisbaar. Welke voedingsstoffen heb je dan met name nodig? Hieronder een overzicht van de vitamines voor happy hair!

Biotine

Ook wel vitamine B8 genoemd, is betrokken bij veel groeiprocessen en de synthese van eiwitten in het lichaam. Biotine draagt bij aan normale haargroei, sterk haar en het behoud van een normale huid. Het is een enorme trend geworden in de beautyindustrie en je vindt het tegenwoordig terug in elk haarsupplement. Maar nog steeds is er meer onderzoek nodig om aan te kunnen tonen of biotine specifiek de haarkwaliteit kan verbeteren.

Vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor de groei van nieuwe cellen, ook het onderhouden van de nieuwe haarcellen. Daarnaast helpt deze vitamine de hoofdhuid bij het produceren van talg, wat ervoor zorgt dat de hoofdhuid gezond en gehydrateerd blijft. Een teveel van vitamine A kan ook weer haarverlies veroorzaken. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en niet om carotenoïden (provitamine A) uit groente en fruit.

Vitamine B

Eigenlijk spelen alle B-vitamines een belangrijke rol bij het gezond houden van ons lichaam. B-vitamines beïnvloeden onze energie, het metabolisme, zenuwen, spieren, haar, huid en nagels.

Niacine

Vitamine B3, of niacine, is een andere belangrijke voedingsstof voor gezond haar. Deze vitamine voedt de hoofdhuid en bevordert een gezonde haargroei. Een tekort aan niacine kan droog, futloos of breekbaar haar veroorzaken.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant die de haarfollikels beschermt tegen schade van vrije radicalen, zo kan je haar beter en sterker groeien. Daarnaast draagt vitamine C bij aan de aanmaak van collageen, een essentieel bestanddeel van de haarstructuur.

Zink

Zink is belangrijk voor de productie van eiwitten en de celdeling. Beide processen zijn van cruciaal belang voor een gezonde haargroei.

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D in het bloed wordt in verband gebracht met een groter risico op alopecia (plaatselijke kale plekken). Het is nog niet bewezen of een toediening van vitamine D kan helpen tegen structureel haaruitval.

Vitamine E

Vitamine E is (net als vitamine C) een antioxidant die de haarfollikels beschermt tegen vrije radicalen.

IJzer

IJzer is goed bij de vorming van hemoglobine dat zuurstof door het lichaam transporteert. Het voorkomt haaruitval en broos haar. Andere vitamines die een positieve werking hebben op dunner wordend haar, zijn onder meer selenium, zink, L-Glutamine, foliumzuur, vitamine A, C en E.

Hoeveel haarvitamines moet ik gebruiken?

Ren nu niet direct naar de drogist om alle potjes en supplementen met bovenstaande vitamines en mineralen aan te schaffen. De voedingsstoffen uit bovenstaand overzicht zijn gewoon terug te vinden in producten die je dagelijks eet. Maar het zou best kunnen dat je door bepaalde redenen wat voedingsstoffen mist. De enige juiste manier om dit vast te stellen is door een bloedonderzoek te laten doen bij je huisarts of door een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen.

Door supplementen aan te schaffen zonder kennis van je huidige inname via voeding, kun je namelijk teveel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen. Een overschot aan sommige voedingsstoffen kan negatieve effecten teweegbrengen. De vitamines en mineralen waarbij een te hoge inname schadelijk kan zijn voor ons lichaam zijn; vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink.

Er zijn ook vitamines waar een overschot geen kwaad kan. Van vitamine C bijvoorbeeld, daar plas je het overschot gewoon van uit. Ook aan een hoge inname van biotine zijn geen nadelen verbonden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van biotine is (minimaal) 40 microgram per dag, maar meer dan dat is dus helemaal niet erg.

Welke samenstelling aan vitamines zien we terug in haarsupplementen? We vergelijken er 2:

Voorbeeld van Hair Formula tabletten van Hairlust:

Hairlust beveelt aan om 2 tabletten per dag te nemen. Daarmee krijg je 16x je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid panthotheenzuur (vitamine B5) binnen, 10000x de aanbevolen hoeveelheid biotine binnen en 8x de aanbevolen hoeveelheid B12 binnen. Deze hoeveelheden biotine en B12 zijn niet schadelijk, maar met een teveel aan vitamine B5 moet je oppassen voor darmklachten en diarree.

De Lucovitaal haarvitamines:

Ook Lucovitaal beveelt aan om 2 tabletten per dag te nemen. Zoals in bovenstaand voorbeeld te zien is, krijg je daarmee al meer dan de aanbevolen hoeveel aan vitamine B6, B11, B12, D3 en E binnen! En tel daar alle waarden ook nog eens bij op die je met dagelijkse voedingspatroon binnenkrijgt.

Suiker in haargummies

Ook zijn er veel haargummies waar suiker aan toe wordt gevoegd. Dat maakt ze lekkerder en gemakkelijker te eten, maar de suiker zorgt er ook voor dat je eerder geneigd bent om er meer van te eten. Het zijn geen snoepjes, maar ze kunnen wel verslavend lekker zijn. Pas dus op met het overschrijden van de aanbevolen hoeveelheid, meer is niet altijd beter. Houd je bij de aanbevolen hoeveelheid of kies voor een makkelijk doseerbaar product, dat alleen de voedingsstof bevat die je graag aan wilt vullen. Gebruik bijvoorbeeld biotine tabletten, in plaats van complete haargummies waar van alles aan toe is gevoegd.

Hoe lang duurt het voordat haarvitamines werken en ik resultaat zie?

Als je een supplement gebruikt, is het belangrijk om dit volgens voorschrift te doen. Hoe snel resultaten tot uiting komen, verschilt per persoon. De ene persoon ziet binnen 90 dagen een vermindering van de haaruitval en een verbetering van de glans, terwijl een ander na 4 maanden nog geen enkele verbetering ziet.

Wat helpt nog meer om haargroei te bevorderen?

Naast verzorging van binnenuit, is het ook belangrijk om je haarkwaliteit van buitenaf te verbeteren. Hieronder een aantal tips voor healthy hair:

  1. Beperk stress

Stress kan een sterk bepalende factor zijn in jouw haarverlies. Probeer spanning dan ook zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor een goede nachtrust. Beweeg voldoende overdag en plan bewust relaxmomenten in.

2. Beperk hitte op je haar

Na verloop van tijd kan föhnen, stijlen en krullen ons haar flink beschadigen, waardoor je haarpunten gespleten worden of zelfs afbreken. Beperk deze schade aan je haar zoveel mogelijk en gebruik altijd een heat protection product om je haar te beschermen tegen hitte.

3. Gebruik de juiste haarproducten

Kijk ook eens naar de haarproducten die je op dit moment gebruikt. Gebruik je de juiste shampoo en conditioner? Probeer een speciaal samengestelde shampoo en conditioner voor haargroei. Of als haarbreuk en gespleten punten je verhinderen lang en gezond haar te laten groeien, kies dan voor voedende en herstellende shampoo en conditioner.

4. Collageenpoeder

Hieronder vertellen we waarom collageen zo belangrijk voor gezond haar.

Bekijk onze blog voor meer tips en informatie over de verzorging van je haar.

Werkt collageen ook tegen haaruitval?

Het verlies in haarkwaliteit naarmate we ouder worden, is ook het gevolg van verlies aan collageen. Naarmate we steeds ouder worden, maken we zelf minder collageen aan. Dit uit zich in ons haar, wat brozer en dunner wordt en steeds meer uitvalt.

Lees hier meer over in onze blog: Wat is collageen?

Belangrijk dus om voldoende collageen binnen te krijgen om dit proces tegen te gaan. Collageen heeft namelijk effect op de aanmaak van keratine. Als we onvoldoende collageenvoorraad in ons lichaam hebben, wordt ook minder keratine aangemaakt. Dit leidt vervolgens tot de vroegtijdige veroudering van de haarzakjes. Daardoor krimpen de haarzakjes en worden de haren dunner. Uiteindelijk kan dit voor haaruitval zorgen.

Collageen is voor meer processen verantwoordelijk in ons lichaam, ook voor de structuur van onze bloedvaten. Een collageentekort kan namelijk zorgen voor veranderingen van de haarzakjes. Hierdoor kan het haar onvoldoende zuurstof uit het bloed halen en kan het uit gaan vallen.

Daarom is een consistente collageeninname noodzakelijk. Gehydrolyseerd collageenpoeder biedt de uitkomst. Meng het eenvoudig door je dagelijkse drankje naar keuze en versterk je lichaam van binnenuit! Met het bijgevoegde schepje kun je de dosis eenvoudig reguleren, 1 maatschepje per dag is voldoende.

Collageen voor sterk haar

Aangeraden wordt op per dag 1 maatschepje collageen te nemen, dit is 10 gram en staat gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collageen. Daarnaast krijg je er een mooie hoeveelheid vitamine C mee binnen en hyaluronzuur (Lees meer over hyaluronzuur in onze blog). Collageen is een eiwit dat bestaat uit alle beschikbare aminozuren (de bouwstoffen van eiwitten), zowel de essentiële aminozuren die we via onze voeding binnen moeten krijgen. Door je dagelijkse schepje collageen krijg je dus al de aanbevolen aminozuren al binnen. Collageen kun je ook binnenkrijgen via je voedingspatroon, door bouillon te trekken van botten bijvoorbeeld. Een overschot is niet schadelijk en komt vrijwel nooit voor.

Wat collageen gebruikers ervaren

We zien veel ervaringen van collageengebruikers die resultaten merken in de kwaliteit van het haar. Niet zo gek ook, aangezien collageen een belangrijke bouwstof is voor ons haar.

Bronvermelding:

1. Vitamine-info.nl 2. Voedingscentrum.nl 3. Gezondheidsraad.nl 4. Lucovitaal.nl 5. Hairlust.nl

Gebruikte onderzoeken voor dit artikel:

De rol van vitamines en mineralen bij haaruitval: een overzicht: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30547302/

Biotine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/

Role of vitamin D in hair loss: A short review: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34553483/

Vitamin D3 analogs stimulate hair growth in nude mice: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12399436/

Klinische werkzaamheid van een lokaal samengestelde formulering bij mannelijke androgenetische alopecia: minoxidil 10%, finasteride 0,1%, biotine 0,2% en cafeïnecitraat 0,05% hydro-alcoholische oplossing: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32023218/

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief