10% korting op je eerste bestelling
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Sta je op het punt om collageen hydrolysaat te kopen? Lees dan eerst dit artikel waarin we dieper ingaan op gehydrolyseerd collageen. We leggen je precies uit wat het verschil is met gewone collageen, wat gehydrolyseerd betekent en waar je op moet letten bij het kopen van gehydrolyseerd collageen.
Gehydrolyseerd collageen is collageen, waarbij de vezels zijn afgebroken tot peptiden. Dit zorgt voor een betere en snellere opname in het lichaam. In het kort is collageen hydrolysaat de verkleinde vorm van collageen, waardoor het sneller in de bloedbaan terecht kan komen. Het heet gehydrolyseerd collageen, omdat de afbraak van de collageenvezels hydrolyse heet. Hydrolyse is het splitsen van een watermolecuul van een stof (chemische verbinding).
Collageen is een lichaamseigen stof, maar neemt na onze 25ste steeds meer af. Echter kunnen we dit aanvullen met collageen uit een supplement. Naarmate we ouder worden, is er steeds minder collageen in de extracellulaire matrix (ECM) te vinden. De extracellulaire matrix is de ruimte tussen lichaamscellen in. Deze extracellulaire matrix is opgebouwd uit fibroblasten; stoffen die onder andere collageen vormen. De extracellulaire matrix is verantwoordelijk voor de stevigheid en structuur ons lichaam en onze lichaamsweefsels.
Naarmate we ouder worden, maken de fibroblasten dus steeds minder collageen aan, waardoor ze stevigheid en structuur verliezen. Het innemen van collageen, in een supplement met vitamine C, helpt dit proces tegen te gaan. Vitamine C ondersteunt mogelijk de hydroxylering van collageen (bron). Bij deze reactie wordt een hydroxylgroep (OH) toegevoegd aan een molecuul, vaak als vervanging van waterstof (H2O). Er zijn 2 enzymen die deze reactie katalyseren; prolylhydroxylase en lysinehydroxylase. Zij kunnen alleen hun werk doen bij voldoende vitamine C . Ernstig tekort aan vitamine C resulteert zich in scheurbuik; een ziekte door een defect in de aanmaak van collageen, door een verzwakking van de lichaamsweefsels.
Collageen is opgebouwd uit met elkaar verbonden tropocollageeneenheden, bestaande uit drie met elkaar verstrengelde polypeptideketens. Deze polypeptideketens zijn de bouwstenen van collageen en bestaan uit herhalingen van het aminozuur: glycine-X-Y. Het aminozuur op de X-positie is vaak proline en het aminozuur op de Y-positie is vaak hydroxyproline.
De individuele polypeptideketens nemen een linksdraaiende helixstructuur aan, met 3 aminozuren per draaiing. Het collageen is een rechtsdraaiende superhelix, ongeveer 300 nanometer lang en 1,5 nanometer breed, gevormd uit drie polypeptideketens. De aanwezigheid van glycine zorgt ervoor dat de drie ketens van polypetiden dichter naar elkaar toe kunnen komen en waterstofbruggen en andere interacties met elkaar aan kunnen gaan. Zo worden collageenvezels gevormd van 20 tot 200 nanometer breed. Een nanometer is een miljardste van een meter.
Naast dat vitamine C bijdraagt aan de hydrolyse, is er nog een proces dat ervoor zorgt dat vitamine C van waarde is voor de werking van collageen in ons lichaam. Vitamine C stimuleert de mRNA van collageen, de Messenger Ribonucleic Acid. Deze moleculen sturen boodschappen (messengers) naar andere lichaamscellen om eiwitten aan te maken. Een verhoging of verlaging van mRNA, verandert dus de eiwitproductie. Eiwitten zijn onmisbaar voor het beschermen van onze lichaamscellen, maar ook het herstellen van celschade bij een wondje of een verbrandde huid bijvoorbeeld. Door stimulering van mRNA door inname van vitamine C, kan de aanmaak van collageeneiwitten worden verhoogd. (bron) (bron)
Als je collageeneiwitten inneemt, komen ze via je mond terecht in je maag. Daar worden ze door zoutzuur en proteasen in kleinere ketens aminozuren afgebroken. Deze kleinere aminozuurketens worden afgegeven aan de dunne darm. De alvleesklier geeft verschillende enzymen en bicarbonaat af, die de zuurgraad van het verteerde voedsel verminderen. De ketens van aminozuren zijn afgebroken in enkele aminozuren, die worden opgenomen door de microvilli. Dit zijn kleine vingervormige deeltjes die het de absorptie van de dunne darm vergroten, waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Vervolgens komen de aminozuren vrij in de bloedbaan, waarmee ze naar specifieke cellen door het hele lichaam worden gebracht.
Gehydrolyseerd collageen is afgebroken tot kleinere collageenpeptidendeeltjes. Deze peptiden worden vervolgens gehydrolyseerd tot aminozuren. Voor het afbreken van de peptiden is dus alleen een reactie met een hydroxylgroep nodig, om de aminozuren terecht te laten komen in de bloedbaan. Dit betekent dat gehydrolyseerd collageen sneller kan worden opgenomen, dan collageenproducten waarbij de collageenvezels in tact zijn gehouden.
Ben je, voordat je gehydrolyseerd collageen koopt, eerst benieuwd naar de ervaringen? Dan is het goed om je eerst te verdiepen in de reviews die anderen hebben achtergelaten. De reviews van gebruikers van collageen hydrolysaat van Viscollageen zijn erg positief.
Het gebruik van collageen wordt steeds populairder, maar heeft collageen ook bijwerkingen? Nee, gelukkig heeft collageen geen bijwerkingen. Het wordt aangeraden om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden. Dit zorgt niet voor meer effect en zou bij sommige mensen (bij grote hoeveelheden) een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.
Na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar collageen hydrolysaat? Druk op de knop om Viscollageen hydrolysaat direct te bestellen.