Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Receive marketing communications that we think you will be interested in.

Receive important information about your orders and account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat te doen tegen een droge huid in je gezicht?

Bij het behandelen van een droge huid is hydrateren het toverwoord. Je huid heeft vocht nodig om te herstellen. Smeer daarom een vette, verzachtende en beschermende crème op je droge huid. Dit kun je meerdere keren per dag doen. Bijvoorbeeld ‘s morgens als je wakker wordt, na het douchen of voor het slapen gaan. Zo heeft je huid tijd om te herstellen en houd je deze vochtig.

Daarnaast is het belangrijk om geen producten te gebruiken met agressieve ingrediënten. Gebruik bij het douchen ook geen zeep, douchegel of badschuim, maar gebruik een natuurlijke bodywash, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

droge huid behandelen

Wat is de invloed van de lage luchtvochtigheid in huis tijdens de winter?

De koude winterdagen resulteren vaak in een droge huid. ”In de kou doet je huid keihard zijn best om warmte vast te houden door je bloedvaten te vernauwen. Dit leidt tot een droge buitenste laag van je huid”, legt dermatoloog Debra Jaliman uit. Daarom geven wij je een paar tips voor een soepel babyhuidje – het hele jaar door.

In de winter zetten we vaker de verwarming aan. Dit zorgt voor een droge lucht en lage luchtvochtigheid in huis. Dit kan ervoor zorgen dat je een droge huid krijgt, droge ogen en luchtwegen. Dit komt omdat de omgeving water onttrekt aan de huid en je longen hebben minder zuurstof uit de lucht om op te nemen.

Gelukkig kun je ook iets doen om de luchtvochtigheid in je huis te verbeteren. Zo kun je een luchtbevochtiger aanschaffen die de luchtvochtigheid verbetert. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

Wanneer heb je een zeer of extreem droge huid in je gezicht?

Als de huid extreem droog is, vertoont deze vochttekort en is de huid van het gezicht van nature broos en snel geïrriteerd. Symptomen zoals kleine barstjes en schilfers zijn te zien bij een extreem droge huid in het gezicht. Ook zijn rimpels veel beter zichtbaar bij een droge huid, omdat de huidbarrière is verzwakt.

De symptomen waar je een extreem droge huid aan kunt herkennen:

  • Prikkelend gevoel van de huid op wangen of een droog voorhoofd
  • Trekkende, schrale huid
  • Barstjes in de droge gezichtshuid
  • Vervellen ofwel schilfers in een droog gezicht
  • Duidelijk zichtbare rimpels op een droge huid
  • Pijnlijke huid

Hoe ontstaan schilfers op een droge huid in het gezicht?

Een droge, schilferige huid ontstaat door verschillende factoren en gaat vaak samen met een aangetaste huidbarrière die vocht verliest. Wanneer het natuurlijke vernieuwingsproces wordt verstoord, kan een opeenhoping van dode cellen schilfering veroorzaken. Het natuurlijke verouderingsproces, het klimaat, langdurige onderdompeling in water en externe irriterende stoffen kunnen ook oorzaken zijn van een schilferende huid.

Aandoeningen die een schilferige huid veroorzaken

Een schilferige huid kan dus ontstaan doordat je huid droog is, maar er zijn ook een aantal aandoeningen die een schilferige huid kunnen veroorzaken. Vermoed je dat je last hebt van één van onderstaande aandoeningen? Dan kun je het best een bezoekje brengen aan de dermatoloog.

Seborroïsch eczeem: rode plekken die zich uiten bij de wenkbrauwen en plooien naast de neus.
Psoriasis in het gezicht: rode, schilferige plaques en schilfering op duidelijk zichtbare plaatsen.
Atopisch eczeem: jeukende, erfelijke huidziekte die zich gekenmerkt door jeuk, roodheid, pukkels, blaasjes en/of plekken met korsten.
Chronische discoïde lupus erythematodes: ook wel bekend huidlupus, uit zich in ovale plekken op de huid die er rood, schilferig en verdikt uitzien.
Pityriasis alba: uit zich in lichte vlekken, meestal op de wangen. Droogte en schilfering is meer merkbaar in de winter, wanneer de luchtvochtigheid meestal lager is.

Kun je schilfers op gezicht door droogte verwijderen?

Bij bovenstaande huidaandoeningen is het goed om een bezoekje te brengen aan je dermatoloog. Maar zijn de schilfers een gevolg van droogte, dan kun je voorzichtig proberen om de schilfers te verwijderen. Volg het stappenplan hieronder om schilfers voorzichtig van de huid te verwijderen. Het is daarbij belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat, je wilt de huid niet overmatig irriteren. Ook is het goed om schilfers door droogte proberen te voorkomen, door extra goed voor je huid te zorgen. Gebruik uitsluitend zachte, natuurlijk producten die de huidbarrière niet verder aantasten maar wel hydrateren.

droge huid exfolieren

Stappenplan om schilfers van gezicht te verwijderen

Wil je direct schilfers uit je gezicht verwijderen? Dan kan voorzichtig exfoliëren de oplossing bieden.

1. Exfoliëren:

De schilfers komen uit zichzelf niet zomaar los, ook niet als je je huid intensief hydrateert. Daarom is het goed om de schilfers er voorzichtig af te halen met een exfoiliant. Je kunt daarbij kiezen voor een fysieke of chemische exfoliant. Chemische exfoliants zijn iets zachter voor de huid en bevatten enzymen die de droge buitenste huidlagen chemisch verwijderen. Wees voorzichtig met fysieke exfoliatoren met een te ruwe textuur, deze kunnen de huid beschadigen.

2. Stomen:

Het stomen van de huid door bijvoorbeeld nevel van de douche, helpt om de huid van vocht te voorzien. Laat je huid na het exfoliëren de warme stoom uit je douche of bad opnemen. Dep je huid daarna voorzichtig droog met een zachte (microvezel) handdoek.

3. Hydrateren

Na exfolieren en stomen, is het tijd om het gezicht goed te hydrateren. Hiervoor zijn producten met hyaluronzuur geschikt. Hyaluronzuur kan de huid intensief hydrateren, het trekt vocht aan door tot 1000 keer zijn gewicht aan water te binden.

Droge huid gezicht van man anders behandelen dan bij een vrouw?

Een mannenhuid is wel degelijks anders dan die van een vrouw. Het hormoon testosteron bepaalt de mannelijke eigenschappen en geeft deze een andere structuur dan de huid van vrouwen. Natuurlijk is de huid van elke man uniek, maar over het algemeen is de mannenhuid dikker, vetter en veroudert deze op een andere manier.

De dikte van de mannenhuid

De mannenhuid is gemiddeld ongeveer 20% dikker dan de vrouwenhuid. Hij bevat meer collageen en ziet er dichter, steviger uit.

Het collageengehalte van de mannenhuid neemt met een constante snelheid af. De vrouwenhuid wordt later in het leven aangetast, vooral na de menopauze. De vrouwenhuid wordt dan aanzienlijk dunner en de effecten zijn duidelijker dan bij de mannenhuid.

Het vetgehalte van de mannenhuid

De mannenhuid heeft grotere poriën, is vetter en vatbaarder voor onzuiverheden en acne. Mannen hebben namelijk meer talgklieren dan vrouwen. Ze produceren daarmee twee keer zoveel talg, dus is de huid vetter, waardoor mannen minder snel last hebben van een droge huid dan vrouwen.


Veroudering van de mannenhuid

Tekenen van veroudering verschijnen bij een mannenhuid later, maar als de veranderingen eenmaal zijn begonnen, gaan ze sneller. Dit uit zich vooral in het verlies aan spiermassa en een slappe huid met gezwollen ogen en donkere kringen, waardoor ze er moe uitzien.

Mannen krijgen ook rimpels, maar zij maken zich daar vaak minder zorgen over dan vrouwen. Mannen krijgen later rimpels dan vrouwen, maar als zij verschijnen, zijn ze diep. Regelmatig scheren zorgt voor meer stress bij de mannenhuid dan bij de vrouwenhuid. Scheren verwijdert namelijk de bovenste laag huidcellen, waardoor de huid gevoelig wordt voor externe factoren.

droge huid bij mannen

De beste verzorging van een droge huid voor mannen

Maar, dat een droge huid minder snel ontstaat bij mannen dan bij vrouwen, wil nog niet zeggen dat mannen er geen last van hebben. Heb je last van een droge huid? Volg het stappenplan dan hieronder om je huid de beste verzorging te geven.

1. Een milde reiniging:

Ga altijd voor een milde gezichtsreiniging voor mannen. Let daarbij ook op de temperatuur van het water dat je gebruikt, te heet water kan je huid irriteren. Het is beter geen normale zeep te gebruiken, want als de pH-waarde van het product te hoog is, kan dit huidirritatie veroorzaken.

2. De juiste verzorging voor jouw huidtype:

Moisturizers kunnen de veerkracht van je huid verbeteren en beschermen tegen uitdrogen. Gebruik een moisturizer zonder irriterende ingrediënten, bijvoorbeeld een die geschikt is voor de gevoelige huid.

3. Goede zonbescherming:

Uv-straling kan extra veel schade aanbrengen aan een gevoelige huid, niet alleen in de zomer. Bescherm de gevoelige of droge huid met zonnebrandcrème of een crème met UV-factor. Deze producten zijn extra mild, makkelijk uit te smeren en trekken snel in.

4. Scrubben:

Scrub één of twee keer per maand de gezichtshuid, om de dode huidcellen te verwijderen en te voorkomen dat je poriën verstopt raken. Dit voorkomt huidirritatie en ingegroeide haartjes. Gebruik ook hier weer een milde srub die de huid niet beschadigt.

Wat te doen als je oma geen raad weet?

Werken bovenstaande tips allemaal niet? Dan doe je er goed aan om eens een bezoekje te brengen aan de dermatoloog. Het kan zijn dat je last hebt van een huidaandoening, waar je klachten vandaan kunnen komen. Een dermatoloog kan je advies geven wat je het best kunt doen.

Wat is de oorzaak?

Mensen met een droge huid hebben één ding gemeen: een tekort aan talg (vet) in de huid, wat leidt tot vochtverlies en uitdroging. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Gebruik van verkeerde producten:

Irriterende ingrediënten als alcohol en aceton kunnen de barrièrefunctie beschadigen. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger je lichaam uit zichzelf weer kan herstellen. Hierdoor houdt de huid minder goed vocht vast, waardoor je uitdroogt, schilfertjes ontstaan en bacteriën hun gang kunnen gaan.

Te heet water

Door te heet douchen of te lang in een warm bad zitten, droogt de huid uit. Het tast op den duur de barrière van de buitenste huidlaag aan en neemt het vocht op uit de huid.

Wisselingen van seizoenen

Onze huid kan sterk reageren op het veranderen van seizoenen. Dat komt niet alleen door de temperatuurwisselingen van het weer, maar ook door de droge lucht als we thuis de verwarming aan hebben staan. De chemische balans van de huid kan worden verstoord, waardoor een droge huid en rode vlekken ontstaan.

Schoonmaakmiddelen

Ook zijn er veel producten als zeep, doucheschuim, schoonmaakmiddelen en shampoo die de huid droog maken. Veel schoonmaakmiddelen bevatten namelijk bestanddelen die de beschermlaag van je handen kunnen aantasten, waardoor je huid uitdroogt.

Stress

Stress vertraagt de celvernieuwing van je huid, waardoor je huid sneller uitdroogt en doffer oogt.
Lees hier meer over in onze blog: Droge huid? Lees over de oorzaak

droge huid ontstaat door collageen tekort

Hoe voorkomt collageen een droge huid in je gezicht?

De beste oplossing voor een droge huid is een goede verzorging van binnenuit. Door je huid te voorzien van de juiste bouwstoffen voorkom je een droge huid en verzorg je deze optimaal. Er zijn een aantal ingrediënten die een grote rol spelen bij het behandelen van een droge huid vanbinnen uit; collageen en hyaluronzuur.

Collageen voor een sterke huidstructuur

Een van de belangrijkste lichaamseigen bouwstoffen in onze huid is collageen. Na onze 25ste neemt ons lichaamseigen collageen echter steeds meer af. Dit resulteert op den duur in verminderde elasticiteit van onze huid, wat terug te zien is in het ontstaan van rimpels. Lees hier alles over in de blog: Wat is collageen en welke is de beste?  Een dagelijkse, structurele inname van collageen draagt bij aan een stevigere huid, een betere huidelasticiteit en een jeugdige uitstraling.

Hyaluronzuur voor de beste hydratatie

Hyaluronzuur is een heel belangrijk ingrediënt voor hydratatie. Het bevindt zich in de huid en bindt zich aan watermoleculen om vocht vast te houden en je huid te hydrateren. Net als collageen neemt de hoeveelheid lichaamseigen hyaluronzuur steeds meer af, naarmate we ouder worden. Gelukkig kun je het ook innemen als poeder. Zo kun je de huid van binnenuit hydrateren.

De oplossing voor een droge huid

Viscollageen heeft een compleet product ontwikkeld waarmee je zowel je dagelijkse collageenbehoefte als hyaluronzuur binnenkrijgt. Deze gouden combinatie is de beste oplossing voor een gehydrateerde, sterke huid. Verschillende gebruikers geven aan geen last meer te hebben van een droge schrale huid, maar stralen meer en ervaren een zachtere huid.

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief