Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Receive marketing communications that we think you will be interested in.

Receive important information about your orders and account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Rimpels voorhoofd voorkomen of verhelpen?

Begin je rimpels op je voorhoofd op te merken? Dan ga je je misschien realiseren dat je een dagje ouder wordt. Toch zijn er veel factoren die van invloed zijn op de zichtbaarheid van die fijne lijntjes en bovendien ook heel wat dingen die je er aan kunt doen! Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat zijn rimpels eigenlijk? Op welke leeftijd ontstaan ze?

De elastine en collageen die onze huid veerkrachtig en elastisch houden, nemen af naarmate we ouder worden. Dat betekent dat onze huid minder elastisch wordt, waardoor fijne lijntjes en plooien ontstaan. Na verloop van tijd worden deze lijnen dieper en meer zichtbaar. Dit gebeurt vaak eerder op het voorhoofd, omdat we de spieren hier regelmatig gebruiken voor gezichtsuitdrukkingen en de huid op je gezicht is relatief dun.

Welke soorten rimpels zijn er?

Er zijn verschillende soorten rimpels: dynamische en statische rimpels. Dynamische rimpels verschijnen wanneer je een gezichtsuitdrukking maakt en verdwijnen weer zodra je stopt met glimlachen, fronsen of grimassen. Statische rimpels laten een blijvend spoor achter na de gezichtsuitdrukking.

Fijne lijntjes op je voorhoofd maken overigens voor íedereen deel uit van het proces om ouder te worden. Het is een teken van expressie en emotie in je gezicht. En hoe expressiever je bent, hoe meer ze aanwezig je gezichtsrimpels zijn.  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Rimpels-voorhoofd-huidstructuur-1024x512.png

Hoe ontstaat een fronsrimpel bij mannen?

Mannen krijgen vaak wat later rimpels dan vrouwen. De huid van mannen is allereerst wat dikker en vetter door meer talg, waardoor rimpels rond de mond en wangen bij mannen wat later zichtbaar worden. Maar mannen hebben een andere schedelvorm dan vrouwen. Ze hebben een grotere opening voor hun ogen in de schedel. Daarom hebben ze weer sneller diepliggende ogen met rimpels dan vrouwen. Ook hebben mannen meer spieren in hun voorhoofd, waardoor ze sneller last krijgen van diepe fronsrimpels. Mannen fronsen vaker en door de huid steeds op dezelfde manier te plooien, ontstaat een fronsrimpel. Het blijven turen naar ons kleine telefoonschermpje hebt daar ook niet echt bij.

Naast een andere structuur onder de huid hebben mannen ook een andere talgproductie. Ze hebben grotere poriën en produceren meer talg. De talgproductie wordt namelijk onder andere beïnvloed door het mannelijke hormoon testosteron. Hierdoor hebben mannen eerder last van acné en littekens, maar het zorgt er ook voor dat mannen minder snel een droge huid hebben. En dat betekent op den duur dus weer dat rimpels bij mannen wat later zichtbaar zijn. Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, zorgt juist voor een drogere huid. En op een drogere huid zijn rimpels juist sneller zichtbaar.

Hoe kan je rimpels in voorhoofd verwijderen zonder injecties

Wil je dus graag van je rimpels en fijne lijntjes af? Dan hoef je niet meteen naar botox of andere injecties te grijpen. Toch kunnen botox of fillers rimpels wel minder zichtbaar maken. Neem bijvoorbeeld de beruchte fronsrimpel. Bij diepe groeven in het voorhoofd pakt botox de oorzaak aan, namelijk de spier. Zo kun je niet meer fronsen, omdat je direct de spier ‘platlegt’. Fillers gebruiken om rimpels op te vullen is minder effectief. Fillers geven volume en wordt gebruik op plekken van volumeverlies, zoals bij wallen, holle slapen of hangwangen.

Toch zijn er ook heel wat natuurlijke remedies tegen rimpels die makkelijker, minder ingrijpend én goedkoper zijn. Hieronder lichten we 4 belangrijke ingrediënten toe die rimpels kunnen verminderen.

4 belangrijke ingrediënten die rimpels op natuurlijke manier verminderen
1. Hyaluronzuur

Hyaluronzuur wordt geroemd om zijn hydraterende vermogen en een volle, gezond ogende huid te creëren. Hoewel het ‘zuur’-deel misschien afschrikwekkend klinkt, wees niet gealarmeerd – het is een veilige en bovendien natuurlijke stof. Hyaluronzuur bindt zich aan water, voor een volle, stralende huid. Van nature hebben we hyaluronzuur in het lichaam dat is opgeslagen in ons bindweefsel, de huid en het zenuwweefsel. Het molecuul bindt zich aan ons lichaamseigen collageen en aan water. Het zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft. Hyaluronzuur is dus een bouwsteen om onze huid vochtrijk en flexibel te houden.

Hyaluronzuur is een hoofdingrediënt in een van onze bestelling collageenpoeders. Viscollageenpoeder met hyaluronzuur en vitamine C is een unieke combinatie van alle ingrediënten voor een gehydrateerde, vollere en stevige huid. Gebruikers ervaren een jeugdigere uitstraling van de huid. Bekijk het product in onze shop en lees de ervaringen van anderen.

2. Co-enzym Q10

Q10 is een belangrijke stof voor het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Het is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade veroorzaakt door de zon, omgevingsfactoren en veroudering. Het ondersteunt ook de productie van collageen, wat de celvernieuwing stimuleert en de elasticiteit van de huid behoudt, waardoor het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels vermindert.

Lees meer over Q10 in de blog: Wat is Q10, en zijn er nadelen?

3. Niacinamide

Niacinamide -ook wel bekend als vitamine B3 – is een veelzijdige alleskunner die de huid kan ondersteunen. De vitamine werkt ontstekingsremmend voor huidproblemen als acne, rosacea, maar versterkt ook de huid barrière bij pigmentatie, droge huid en het behandelen van rimpels. Het werkt dus ook anti aging, ontstekingsremmend én beschermend.  

4. Collageen

Collageen is de belangrijke bouwstof die onze huid stevig en elastisch houdt. Het is dus een natuurlijke stof die naarmate we ouder worden, steeds meer afneemt. Gelukkig kunnen we onze natuurlijke collageenvoorraad weer aanvullen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gebruik van collageen een enorm effectief middel is tegen rimpels. Zo krijgt je huid de elasticiteit, stevigheid en het volume weer terug – waardoor de tekenen van rimpels zichtbaar verminderen.

Lees meer over collageen in de blog: Wat is collageen?

Crème of supplement tegen rimpels in je voorhoofd

Hierboven hebben we 4 krachtige ingrediënten toegelicht die veel invloed kunnen uitoefenen op de huid. Kun je deze actieve ingrediënten dan het best smeren of slikken? Bij deze actieve ingrediënten geldt dat ze het best werken van binnenuit. Smeren van crèmes werkt minder effectief, aangezien ze de huid barrière moeten doorbreken. De actieve ingrediënten dringen in veel gevallen nauwelijks door tot een diepere huidlaag. Daarnaast zit er vaak zó weinig van het ingrediënt in de crème, dat het geen tot nauwelijks effect heeft.

Het effectief bestrijden van rimpels doe je het best effectief van binnenuit. Kies voor een natuurlijk poeder, zonder toevoegingen. Zo weet je zeker dat het schepje dat je inneemt, ook helemaal werkt in jouw lichaam. Kies daarnaast voor gehydrolyseerd poeder, dat al is opgeknipt in kleinere peptiden en het meest effectief in je lichaam aankomt en naar de cellen in nood kan worden getransporteerd.

Wil je huidschade en rimpels voorkomen en beperken? Dan is het smeren van een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF aanvullend nodig, om huidschade door de zon zoveel mogelijk te beperken. En ja, ook als het buiten bewolkt is.

Hoe ontstaan rimpels in je voorhoofd?

Zoals we hierboven al benoemden hebben jouw gezichtsuitdrukkingen invloed op het ontstaat van rimpels op je voorhoofd. Toch is dat geen reden om geen expressie meer te tonen in je gezicht. Je kunt namelijk op veel verschillende manieren invloed uitoefenen op het wel of niet ontstaan van rimpels op je hoofd. Je leefstijl, zonschade, slaaphouding, bepaalde voedingsmiddelen, stress en rook- en alcoholgedrag heeft er ook invloed op. Lees hier welke voeding je bijvoorbeeld wél of juist niet moet eten voor een rimpelvrij voorhoofd.

Factoren die zorgen voor het ontstaan van rimpels
1. Natuurlijke veroudering

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid droger en minder elastisch. Dit komt door een afname van de productie van het natuurlijke collageen en hyaluronzuur. Tegelijkertijd begint het vet in de diepere lagen van je huid af te nemen, waardoor de huid er los uitziet en meer uitgesproken lijnen en diepe rimpels ontstaan. Door collageenpoeder met hyaluronzuur te gebruiken ga je dit effect weer tegen.

2. Blootstelling aan de zon

UV-straling versnelt het natuurlijke verouderingsproces en is vaak de belangrijkste oorzaak van rimpels. Dat komt omdat UV-licht het collageen en de elastische vezels van de huid afbreekt, die deel uitmaken van het bindweefsel van je huid. Wanneer dit afbreekt, verliest je huid zijn flexibiliteit en gaat deze verslappen en rimpelen. Daarom raden de meeste huidverzorgingsprofessionals aan om dagelijks een crème met hoge SPF te gebruiken of zonnebrandcrème te smeren.


3. Roken

Roken is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar kan het verouderingsproces versnellen en bijdragen aan rimpels. Prominente rimpels, scherp gedefinieerde botcontouren en een grauwe teint zijn kenmerken van de huid van een roker. Daarnaast is roken een risicofactor voor huidpigmentatie, waardoor er donkerder gekleurde vlekken op de huid ontstaan. Ook beïnvloedt roken de doorbloeding van de huid, wat stoornissen in de microcirculatie en weefseloxygenatie veroorzaakt.


4. Gezichtsuitdrukkingen

Gezichtsuitdrukkingen – zoals knijpen, glimlachen en fronsen – kunnen fijne lijntjes en rimpels veroorzaken. Deze herhaalde bewegingen worden ingeprent in de spieren en vormen kuiltjes onder het huidoppervlak. Naarmate de stevigheid van je huid vervaagt, worden deze groeven onder de huid duidelijker. 


5. Slaaphouding

Goed slapen is om veel redenen belangrijk, maar wist je dat de manier waarop je slaapt voorhoofds- en gezichtsrimpels kan veroorzaken. Als je op je buik of je zij ligt, kan dit ervoor zorgen dat je gezicht tegen het kussen wordt gedrukt en ‘slaaplijnen’ ontstaan. Het gebruik van een satijnen kussensloop zou het effect kunnen vertragen.


6. Suiker

Suiker zorgt voor ontstekingsreacties in het lichaam, wat kan leiden tot verergering van huidontstekingen als acne, eczeem en rosacea. Daarnaast beschadigt suiker het collageen in de huid enorm. Dit proces noemen we ook wel glycatie, waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s, ook wel versuikerde eiwitten. Wanneer suikers zich gaan binden aan deze eiwitten, zullen elastische vezels verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. Het resultaat: steeds meer rimpels en een slapper wordende huid.

7. Stress

Stress kan op verschillende manieren invloed hebben op je huid, zowel direct als indirect. Stress kan huidproblemen verergeren of veroorzaken, zoals acne, eczeem, psoriasis en rosacea. Dit komt doordat stress de hormoonspiegels in je lichaam kan veranderen, wat de productie van talg kan verhogen en ontstekingen in de huid kan veroorzaken. Langdurige stress kan ook leiden tot versnelde veroudering van de huid, zoals rimpels, fijne lijntjes en een doffe teint. Dit komt doordat stress de productie van collageen en elastine kan verminderen, die essentieel zijn voor een stevige en elastische huid. Daarnaast kan stress kan de huid barrière verzwakken, waardoor je huid gevoeliger wordt voor irritaties en infecties. Dit kan leiden tot een rode, jeukende of geïrriteerde huid.

8. Alcohol

Na een een avondje drankjes doen heeft ons lichaam heel wat te verduren (hallo hangover), maar ook onze huid wordt flink aan het werk gezet. Alcohol heeft een dehydraterend effect op het lichaam, waardoor je de volgende dag zoveel dorst hebt. Maar ook je huid wordt van vocht onttrokken. Alcohol vermindert de vochtigheid van de huid door de nieren aan te zetten om meer water uit te scheiden. Dit kan leiden tot een droge, schilferige en doffe huid.
Daarnaast heeft alcohol veel invloed op de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor de huid rood wordt en gesprongen haarvaatjes kunnen ontstaan. Langdurig gebruik van alcohol kan de huidskleur zelfs aantasten en de productie van collageen door de huid verminderen, door de giftige bijproducten van het verwerken van alcohol. Deze stoffen kunnen het collageen in de huid beschadigen en het vermogen van de huid om zich te regenereren verminderen. Hierdoor verliest de huid zijn jeugdige uitstraling en wordt het kwetsbaarder voor rimpels en andere tekenen van veroudering.

Kan je rimpels voorkomen? En kan je rimpels natuurlijk voorkomen

Over het algemeen geldt de regel; voorkomen is beter dan genezen. Maar kun je rimpels nou echt voorkomen? Jouw huid gezond houden is uiteraard heel belangrijk in de strijd tegen rimpels. Daarnaast hebben studies aangetoond dat er een aantal leefregels wel degelijk kunnen helpen om de huidveroudering tegen te gaan en om daarmee het ontstaan van rimpels te helpen voorkomen. Lees je mee?

Rimpels voorkomen met deze tips

  • Gebruik dagelijks een dagcrème met SPF, ook als het buiten bewolkt is. Bij extra zonnige dagen raden we een zonnebrandcrème aan met een extra hoge factor, bijvoorbeeld SPF 50. Vermijd ook het gebruik van zonnebanken.
  • Beperk het gebruik van alcohol
  • Stop met roken
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Eet genoeg vitamine C voor een goede huidverzorging van binnenuit.
    Lees meer over de effecten van vitamine C op de huid
  • Zorg voor een goede en regelmatige nachtrust
  • Drink veel water en zorg dat je goed gehydrateerd blijft
  • Zorg voor een goede bron van aminozuren. Aminozuren spelen een belangrijke rol op het gebied van schoonheid en anti-aging omdat ze de celvernieuwing stimuleren. Aminozuren zijn de bouwstenen van veel eiwitten in ons lichaam, zoals collageen.

    Lees meer over aminozuren supplementen en welke je het best kunt kiezen.
Rimpels voorhoofd verminderen met collageen (1)

Rimpels verminderen met collageen met hyaluronzuur

Zoals je hebt kunnen lezen spelen verschillende lichaamseigen stoffen in onze huid een grote rol in het voorkomen van rimpels. Collageen en hyaluronzuur zijn de belangrijkste bouwstenen in onze huid voor stevigheid, elasticiteit en hydratatie. Deze stoffen nemen naarmate we ouder worden steeds meer af in ons lichaam. Vul je lichaamseigen stoffen weer aan door een effectief supplement te gebruiken.

Collageenpoeder is natuurlijk en effectief

Viscollageen is een poeder van 100% natuurlijk collageen, gemaakt van de huid en graat van kabeljauw. Het is een natuurlijk supplement, zonder toevoegingen. Het product is afkomstig van duurzaam wild gevangen kabeljauw, die geen enkele behandeling, antibiotica of GMO heeft ondergaan. Natuurlijk en duurzaam, goed voor het milieu en goed voor jou.

Een complete bron aan aminozuren

Collageen is een eiwit met 18 aminozuren. Glycine, proline en hydroxyproline (Hyp) dragen bij aan 57% van de totale aminozuren (AA’s) in collageen, wat een derde van alle eiwitten in dieren uitmaakt. Het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen en het is essentieel voor het handhaven van de structuur en sterkte van bindweefsel, huid, kraakbeen en bloedvaten.

Resultaten door collageengebruik op de huid

Er is onderzoek gedaan naar de resultaten van viscollageen die de volgende resultaten lieten zien:

  • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht. Bron
  • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan. Zo wordt de huid weer stevig en soepel.
  • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren en gaan celveroudering tegen. Bron
Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief