10% korting op je eerste bestelling
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Eiwitrijke limonade, eiwitrepen en eiwitpoeder. De eiwitproducten vliegen je om de oren in de supermarkt. Maar wat is eiwit eigenlijk precies? Hoeveel heb je er van nodig? En waar zit het dan allemaal in?
Eiwit is een belangrijke bouwstof uit onze voeding, naast koolhydraten en vetten. Het levert energie en is belangrijk voor veel functies in ons lichaam. Het is belangrijk voor sterke botten, spiergroei- en spierherstel, maar ook van belang voor onze huid, hormonen, enzymen en stofwisseling. Eiwitten zijn dus echt onmisbaar voor een gezond lichaam.
Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige mensen hebben wat meer nodig, zoals vegetariërs, veganisten, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters hebben meer eiwitten nodig.
Fanatieke krachtsporters die het doel hebben om meer spiermassa op te bouwen, krijgen het advies om wat meer eiwit te nemen. De hoeveelheid is afhankelijk van het lichaam en doelen van de sporter, dit kan variëren van 1,2 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een krachtsporter die 70 kilo weegt, komt dit neer op 84 gram tot maximaal 140 gram eiwit per dag. Ook fanatieke duursporters wordt aangeraden om wat meer eiwit te nemen. Namelijk 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit komt neer op 98 gram eiwit als je 70 kilo weegt.
Is het dan nodig om alleen maar eiwitten te eten? Dat hoeft niet altijd, mogelijk krijg je al veel eiwit binnen via je huidige voedingspatroon.
Probeer eens te berekenen hoeveel eiwit je binnenkrijgt via je voeding. Later in deze blog gaan we dieper in op de hoeveelheid eiwitten die je in je voeding vindt.
Een eiwittekort kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen. Ongeveer een miljard mensen ter wereld hebben een eiwittekort. Dit zijn vooral mensen die weinig voedsel tot hun beschikking hebben, zoals in arme delen in Azië en Zuid-Afrika. Maar ook jij kan ook een eiwittekort hebben. Dit kun je merken aan bijvoorbeeld:
Een eiwittekort kan voorkomen, maar is het dan nodig om elke dag maar peperdure eiwitverrijkte producten als shakes en supplementen te gebruiken? Nee, dat is zeker niet nodig. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je vaak al voldoende eiwitten binnen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een eiwitbron bij je maaltijd neemt, zowel bij het ontbijt, lunch als avondeten. En dat is helemaal niet lastig.
Op zoek naar meer eiwitrijke producten? Hieronder zetten we alle eiwitrijke producten op een rij.
Tip: Maak een lekkere shashuka met verse groenten, tomatenpuree, eieren en kaas.
Je kunt eiwitten zowel uit dierlijke als uit plantaardige producten halen. Dierlijke producten hebben een aminozuurprofiel dat voor het lichaam voordeliger is dan plantaardige eiwitten. Dierlijke producten bevatten meer belangrijke aminozuren die ons lichaam effectief kan gebruiken en afbreken. Plantaardige producten bevatten meestal minder belangrijke aminozuren en zijn lastiger verteerbaar en opneembaar in het lichaam. Dat wil niet zeggen dat je met een plantaardig voedingspatroon niet aan je eiwitbehoefte kan voldoen. Het vergt alleen dat je bewuster bezig bent met het maken van product keuzes en is de reden voor de hogere eiwitbehoefte van vegetariërs en vooral veganisten.
We geven je hieronder wat voorbeelden van eiwitrijke producten:
Dierlijke eiwitbronnen | Eiwitten per 100 gram | Plantaardige eiwitbronnen | Eiwit per 100 gram |
Kipfilet | 30 | Amandelnoten | 26 |
Biefstuk | 32 | Pompoenpitten | 30 |
Zalm | 23 | Zonnebloempitten | 28 |
Tonijn (uit blik) | 26 | Sojabonen | 10 |
Garnalen | 20 | Pindakaas (100%) | 26 |
Eieren | 12 | Pinda’s | 25 |
Cottage cheese | 12 | Cashewnoten | 22 |
Magere kwark | 10 | Sojakwark | 6 |
Volle kwark | 8 | Vegan gehakt | 20 |
Skyr | 11 | Vegan kipfilet | 10 |
Magere yoghurt | 5 | Kidney bonen | 8.5 |
Griekse yoghurt 2% | 6 | Tofu | 13 |
30+ kaas | 32 | Tempeh | 12 |
Feta | 17 | Pulled oats | 30 |
Ricotta | 8 | Kikkererwten | 6 |
Of je nu een fanatieke sporter bent die spieren wil opbouwen of gewoon op zoek bent naar een voedzaam ontbijt. Eieren zijn voor veel mensen een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten. Maar hoeveel gram eiwitten zitten er eigenlijk in een ei?
Eieren bevatten gemiddeld 12,3 gram eiwit per 100 gram. Om erachter te komen hoeveel eiwit er in één ei zit, moet je dus ook kijken naar de maat van het ei. De grootte van het ei is van invloed op de voedingswaarde.
Small (S) bevat 5,3 – 6,5 gram eiwit
Medium (M) bevat 6,5 – 7,7 gram eiwit
Large (L) bevat 7,7 – 9,0 gram eiwit
Extra Large (XL) bevat meer dan 9 gram eiwit
Daarnaast bevat een ei veel andere goede voedingsstoffen.
Voedingsstof | Hoeveelheid per 100 g |
Energie (kcal) | 155 |
Vet | 11 g |
Verzadigd vet | 3,3 g |
Cholesterol | 373 mg |
Natrium | 124 mg |
Kalium | 126 mg |
Koolhydraten | 1,1 g |
Voedingsvezels | 0 g |
Suikers | 1,1 g |
Eiwitten | 12,3 g |
Vitamine C | 0 mg |
Calcium | 50 mg |
IJzer | 1,2 mg |
Vitamine D | 87 IU |
Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 1,1 µg |
Magnesium | 10 mg |
Ook kip is een hele goede bron van eiwitten. Een portie van 100 gram kip bevat ongeveer 30 gram eiwit. Een plakje kipfilet dat je op brood kan doen bevat ongeveer 4 gram eiwitten in 1 snee (22 gram) kipfilet. Een perfecte eiwitbron voor na je work-out. Kip is een van de meest gezonde bronnen van eiwit. Daarnaast zijn de eiwitten in kip van goede kwaliteit. Dat wil zeggen dat alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden en in goede verhouding aanwezig zijn in kipfilet én dat ze voor ons ook nog eens goed verteerbaar zijn.
Naast de grote hoeveelheid eiwitten in kipfilet, zitten er ook andere belangrijke voedingstoffen in kipfilet. Kip is rijk aan vitamine B6, B2, B1, B12 en de mineralen fosfor en seleen. Deze vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in ons lichaam: ze zorgen voor een goede structuur van de botten, bescherming van de rode bloedcellen, stimulatie van de stofwisseling en ondersteuning van de energievoorziening in ons lichaam.
Ook bevat kip weinig vet. Het is dus een mager eiwitrijk product. Om al deze redenen is het dus wel logisch dat kipfilet zo’n populair product is.
Naast eieren en kip, kun je je eiwitten ook uit melkproducten halen. In melk zit gemiddeld 3,4 gram eiwit per 100 milliliter. Een beker melk is meestal zo’n 250 milliliter, per beker krijg je dus wat meer dan 10 gram eiwit binnen. Hierbij hebben we het over (gewone) koemelk van dieren. De hoeveelheid eiwit kan natuurlijk verschillen per melksoort, zo bevat magere melk iets meer eiwit en wat minder vet dan bijvoorbeeld volle melk.
Magere melk bevat 3,5 gram eiwit per 100ml
Halfvolle melk bevat 3,4 gram eiwit per 100ml
Volle melk bevat 3,4 gram eiwit per 100ml
Geitenmelk bevat 3,4 gram eiwit per 100ml
Plantaardige melk is een goed alternatief voor koemelk voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. De laatste jaren wordt plantaardige melk steeds populairder. De voedingswaarde verschilt veel met elkaar, maar ook de smaak en textuur is per melksoort enorm verschillend.
Plantaardige melksoorten kunnen wel eiwit bevatten, maar het verschilt erg per soort en merk. Zo bevat kokosmelk haast helemaal geen eiwitten. Amandelmelk bevat net iets meer en havermelk zo’n 1 gram eiwitten per 100ml. De plantaardige melksoort met het hoogste eiwitgehalte is sojamelk. Sojamelk is het meest vergelijkbaar met koemelk en bevat 3 gram eiwit per 100 milliliter.
Plantaardige melk | kcal | eiwit | koolhydraten | vet |
Sojamelk | 33 | 3.3 | 0 | 1.8 |
Amandelmelk | 13 | 0.4 | 0 | 1.1 |
Havermelk | 36 | 1 | 6.5 | 0.5 |
Rijstmelk | 47 | 0.1 | 9.5 | 1 |
Kokosmelk | 20 | 0.1 | 2.7 | 0.9 |
Cashewmelk | 28 | 0.9 | 1.4 | 2.1 |
Macedamiamelk | 34 | 0.5 | 2.4 | 2.5 |
Hazelnootmelk | 69 | 0.4 | 3.1 | 1.6 |
Hennepmelk | 40 | 1 | 2.2 | 2.9 |
Lijnzaadmelk | 13 | 0.4 | 0.4 | 1.1 |
Boekweitmelk | 47 | 1 | 1 | 1 |
Spelmelk | 45 | 0.2 | 8.6 | 1 |
Pindamelk | 45 | 1 | 1 | 2.5 |
Tijgernootmelk | 56 | 0.6 | 9.8 | 2 |
Magere melk | 36 | 3.7 | 5 | 0.1 |
Halfvolle melk | 48 | 3.7 | 4.8 | 1.5 |
Volle melk | 66 | 3.6 | 4.7 | 3.6 |
Ook vis is een goede bron van eiwitten. Maar vis bevat naast eiwitten nog veel meer nuttige stoffen voor je lichaam. Zo bevat vis ook icosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram EPA en DHA binnen te krijgen. In 100 gram vette vis zit meer EPA en DHA dan 7 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Er wordt aanbevolen om minimaal 1 keer per week vette vis te eten en aanvullend 1 keer in de week magere vis. Wanneer vis per 100 gram meer dan 5 gram vet bevat, beschouwen we het als vette vis. Vis dat minder dan 5 gram vet per 100 gram vet bevat, beschouwen we als magere vis. De meeste vissoorten zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D, jodium, fosfor en seleen. Het is ook een bron van vitamine B2 en B6 en bevat vitamine A.
Per 100 gram | kcal | Eiwit | Koolhydraten | Vet | |
Kibbeling | 268 | 24.5 | 12 | 13.5 | |
Haring | 216 | 18 | 0.5 | 16 | |
Tonijn uit blik | 114 | 26 | 0 | 1.1 | |
Lekkerbekje | 235 | 24 | 2 | 15 | |
Zalm | 220 | 20 | 0 | 15 | |
Kabeljauw filet | 118 | 22 | 0.6 | 3 | |
Tonijn | 96 | 22 | 0 | 1 | |
Garnalen | 91 | 19 | 0 | 1.9 |
Ook vlees zit vol waardevolle dierlijke eiwitten. Ons lichaam kan de eiwitten uit vlees makkelijk verteren en gebruiken. Mager onbewerkt vlees past dan ook goed in een gezond voedingspatroon. Magere vleessoorten bevatten weinig vet, voorbeelden daarvan zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet. Vette vleessoorten bevatten veel verzadigd vet, voorbeelden daarvan zijn speklap, rollade, gehakt, karbonade en lamskotelet.
Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en zink. Daarnaast levert het vitamine B2, ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A. Vlees bevat van nature eiwit en vet. De hoeveelheid eiwit en vet in de soort vlees staat met elkaar in verband. Des te vetter het vlees des te lager het eiwitgehalte en andersom. Bekijk de voedingswaarde van de verschillende vleessoorten maar eens in onderstaande tabel.
Vleessoort Per 100 gram onbreid | kcal | eiwit | koolhydraten | vet | |
Rundergehakt | 209 | 19 | 0.8 | 14.6 | |
Speklap | 320 | 16.5 | 0 | 28 | |
Biefstuk | 108 | 23 | 0 | 1.8 | |
Rundertartaar | 127 | 22 | 0 | 4.5 | |
Kalkoen | 141 | 22 | 0 | 6 | |
Kipfilet | 100 | 31 | 0 | 1 | |
Rollade | 109 | 23 | 0 | 2 | |
Varkensfilet | 128 | 23 | 0 | 4 |
Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo’n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo. Fanatieke krachtsporters die specifiek willen inzetten op het vergroten van de spiermassa krijgen het advies om wat meer eiwit te nemen. De hoeveelheid is afhankelijk van de doelen van de sporter, en kan variëren van 1,2 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een krachtsporter die 70 kilo weegt, komt dit neer op 84 tot maximaal 140 gram eiwit per dag. Ook fanatieke duursporters wordt aangeraden om wat meer eiwit te nemen. Namelijk 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Oftewel 98 gram eiwit als je 70 kilo weegt.
Belangrijk bij sporters is de timing van eiwitten. Hieronder gaan we daar dieper op in.
Het juiste moment voor je eiwitinname is afhankelijk van verschillende factoren. Persoonlijke kenmerken zijn hier het belangrijkst, zoals je behoeften en je doelen. Iedereen is anders, maar er zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen. Het innemen van eiwitten vóór je training is het meest effectief als je het ruim van tevoren doet. Ongeveer 3-6 uur voor je training. Dit geeft je lichaam voldoende tijd om de stoffen te verteren en te absorberen voordat je gaat trainen.
Voor na de training is het ideaal om binnen 30 minuten tot een uur een eiwitrijke maaltijd of shake te nemen. Dit komt omdat je spieren na een training gevoeliger zijn voor het absorberen van aminozuren. Deze zijn essentieel voor groei en herstel. Het is ook goed om te weten dat hoe intenser je training is, hoe sneller je spieren worden afgebroken. Daarom is het belangrijk om je eiwit kort na je training in te nemen.
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het verbeteren van de kwaliteit van leven bij ouderen. Zo is beweging essentieel om de spiermassa bij ouderen te behouden. Maar wist je dat eiwitten hierbij ook heel belangrijk zijn?
Ouderen verliezen sneller spiermassa, dit wordt ook wel sarcopenie genoemd. Naast (gebrek aan) fysieke activiteit is ook een te lage eiwitinname een belangrijke oorzaak van sarcopenie. Naarmate we ouder worden kan het belang van goede gevarieerde en gezonde voeding, en in het bijzonder van eiwitten (proteïne), niet genoeg benadrukt worden.
Hoeveel eiwitten hebben ouderen precies nodig? Dit is natuurlijk afhankelijk van de gezondheid, bewegingsactiviteit en eventuele ziekteproces van de oudere. Over het algemeen hebben ouderen ongeveer 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit betekent dat een persoon van 70 kilogram ongeveer 84 en gram eiwit per dag zou moeten consumeren.
Deze verhoogde eiwitbehoefte is belangrijk omdat het lichaam van ouderen minder efficiënt wordt in het verwerken van eiwitten. Om deze inefficiëntie te compenseren, is een hogere inname nodig. Dit helpt niet alleen bij het behoud van spiermassa, maar ook bij het herstel van beschadigd weefsel en het bevorderen van de algehele gezondheid.
In deze blog heb je kunnen lezen hoeveel eiwitten je gemiddeld nodig hebt, waar eiwitten inzitten en hoe je je eiwitinname kunt verhogen. Er zijn dus veel verschillende voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Een goed gebalanceerd voedingspatroon bevat doorgaans al veel eiwitten.
Toch kan het soms lastig zijn voor sporters, maar ook voor bijvoorbeeld ouderen of zwangere vrouwen om voldoende eiwitten te eten. Met name voor sporters is de timing van de inname van eiwitten ook belangrijk. Met fitnessen maak je kleine scheurtjes in je spieren. Voor goede spierherstel is het belangrijk om binnen een korte tijd na je work-out voldoende eiwitten te eten. Heb je geen tijd om een goede eiwitrijke maaltijd te maken na het sporten? Dan kunnen eiwitsupplementen uitkomst bieden. Een eiwitreep openscheuren kost natuurlijk minder tijd dan een kipfilet bakken, én is makkelijker mee te nemen onderweg.
Lees ook de blog: Waarom proteïne poeder kopen?
Tegenwoordig heb je ontzettend veel keuze in eiwitsupplementen. Eiwitrepen zijn een populair product onder krachtsporters. Even een snelle reep na je work-out, of gewoon als snack om je honger te stillen. Sommige eiwitrepen proeven zelfs naar een candybar en doen haast niet onder aan een snicker of mars. Maar zijn ze dan daadwerkelijk wel gezond?
Aan veel eiwitrepen zijn suikers, vetten, coatings en andere ingrediënten toegevoegd. Kijk daarom goed naar de ingrediënten voordat je een reep koopt. Maar check ook de voedingswaarde van het product. Soms zitten er veel meer calorieën in dan nodig, aangezien je de reep eigenlijk eet voor een goede portie eiwitten.
Kies daarom liever voor een natuurlijke eiwitreep: Eiwitrepen online Kopen – Ontdek onze Protein Bars mét Collageen (viscollageen.nl)
Eiwit limonade is een alternatief voor de traditionele eiwitshake. Je mengt het eiwitverijkte poeder met water om een limonade te maken. Het zou minder zwaar op de maag liggen dan een proteine shake, omdat het niet op basis van melk is. Ook hierbij geldt; let goed op de toevoegingen van het product. Limonades zijn vaak gezoet met veel suikers, drink ze daarom met mate.
Proteïne shakes worden veel verkocht onder krachtsporters. De eiwitpoeder is meestal gemaakt van whey melkpoeder, meng je met water of melk en drink je als een shake. Dit is een snelle manier van veel eiwitten binnenkrijgen. Let bij het kiezen van een proteine poeder wel op de ingrediënten van het product. Vaak worden er veel geur-, kleur en smaakstoffen, suikers en vetten aan toegevoegd. Die maken het product niet perse gezond.
Op zoek naar een natuurlijkere, maar complete whey eiwitpoeder die je hele lichaam kan gebruiken? Kies dan voor een eiwitpoeder gemengd met collageen. Collageen draagt niet alleen bij aan beter spierherstel en betere spiergroei, ook je nagels, haren, huid, gewrichten en botten hebben er baat bij. Lees meer over collageen in de blog: Wat is collageen?
Maar om nog even terug te komen op de Whey collageenpoeder. Deze unieke combinatie van whey én collageen biedt het complete pakket aan aminozuren (lees bouwstoffen) voor je hele lichaam! Daar naast bevat het geen onnodige toevoegingen en uitsluitend natuurlijke ingrediënten. De ingrediënten: Wei-eiwitconcentraat (melk), gehydrolyseerd viscollageen (vis), natuurlijk vanille aroma, verdikkingsmiddel: xanthaangom, silicium: bamboe-extract, zoetstof: stevia.
Whey protein Sportcollageen met vanillesmaak is de ultieme shake voor sporters! Het bevat een hoge dosis eiwitten en alle benodigde aminozuren die je lichaam nodig heeft! Daarmee ondersteunt het botten, spieren, gewrichten en draagt het bij aan sneller spierherstel en spieropbouw.