Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zink tegen haaruitval (1)

Zink tegen haaruitval: helpt het echt?

Zit jouw borstel elke dag vol met een flinke bos haar? Heb je veel last van haartuitval? Dan vraag je je vast af wat hier de oorzaak is, en misschien nog wel belangrijker: wat je ertegen kunt doen. Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is een tekort van een bepaalde vitamine in je voeding. Een boost van zo’n vitamine als zink zou kunnen helpen tegen haarverlies. Maar helpt zink tegen haaruitval? Lees het in de blog.

Haaruitval als gevolg van een zinktekort

Zink is een van de vitamines die je niet kunt opslaan in je lichaam. En dus moet je elke dag genoeg zink via je voeding binnenkrijgen. Zink is belangrijk voor de opbouw van keratine, het eiwit dat onze nagels en haren hard en sterk maakt. Een tekort aan zink kan zorgen voor zwakke en broze nagels. Daarnaast hebben onze haren zink nodig om te groeien. De haarzakjes gebruiken zink om sterke nieuwe haren te kunnen laten groeien. Een tekort aan zink kan zorgen voor dunner haar en haaruitval. Een oplossing? Suppletie van zink tegen haaruitval.

Symptomen van een zinktekort

Naast het zwakker en brozer worden van onze haren en nagels, zijn er meer gevolgen van een zinktekort. Te weinig zink in het lichaam kan al na enkele weken leiden tot verschillende symptomen als haarverlies, huidafwijkingen, vermoeidheid en meer. Lees hieronder wat de meest voorkomende klachten zijn bij een zinktekort.

De meest voorkomende symptomen van een zinktekort zijn:

  • Huidafwijkingen
  • Vermoeidheid
  • Haaruitval
  • Verstoring van het immuunsysteem
  • Verstoring van de wondgenezing
  • Nachtblindheid
  • Verminderde eetlust
  • Diarree
  • Depressie
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Verminderde smaak en reuk

Heb je last van een of meer van deze symptomen? Dan is het nodig om de dokter te laten checken op een zinktekort. Je zink kan gemeten worden na het afnemen van bloed. Maar om een goed beeld van het zinkgehalte in je bloed te krijgen, is het belangrijk dat de rode bloedcellen worden gemeten en niet de bloedplasma. Dit heeft verschillende redenen:

  • Zink in ons lichaam is gebonden aan eiwitten en is niet vrij beschikbaar in het plasma. Rode bloedcellen bevatten veel zinkbindende eiwitten, waardoor de concentratie aan zink in de rode bloedcellen ook hoger is dan in het bloedplasma.
  • Rode bloedcellen hebben een langere levensduur dan het bloedplasma en kunnen dus een stabielere meting over een langere periode van de zinkstatus aantonen.

Het bepalen van de zink status in rode bloedcellen biedt dus over het algemeen een nauwkeuriger en meer betrouwbare weergave van de zink die in het lichaam aanwezig is.

Witte vlekjes op nagels

Daarnaast hoor je wel vaker dat een tekort aan zink zou kunnen leiden tot witte vlekjes op je nagels. Witte vlekjes op je nagels noem je ook wel leukonychia. Het komt veel vaker voor op de vingernagels dan op de teennagels, je ziet het vooral in het centrale gedeelte van de nagelplaat. Normaal kleurt het nagelbed roze van kleur, door doorstroming van bloed onder de nagelplaat. Maar witte vlekjes, stippen of streepjes op de nagels zijn niet direct iets om ongerust over te zijn. Witte vlekjes op de nagels wijzen daarnaast niet op een tekort aan kalk of zink of een vitaminetekort.

Oorzaak van witte vlekjes op je nagels

Gewoonlijk is leukonychia (witte vlekjes op je nagels) volledig goedaardig en wordt het veroorzaakt door het stoten van de vingers. Zo ontstaat er dus een kleine beschadiging op de nagelplaat. De witte vlekken verdwijnen na verloop van tijd doordat ze uit de nagel groeien. Veel mensen hebben heel af en toe zo’n wit vlekje op een nagel en weer anderen hebben het juist weer heel vaak en soms ook op meerdere nagels tegelijk. Het is de meeste gevallen is het dus niets om je zorgen om te maken!

Wat zijn de oorzaken van zinktekort?

Heb je een tekort aan zink in je lichaam? Dan kan dat door verschillende oorzaken komen. Bijvoorbeeld door het eten van te weinig voedingsmiddelen met zink of juist verkeerde voeding, abnormaal veel verlies van zink en ook een aantal aandoeningen die daar invloed op hebben. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Zink (of het gebrek daaraan) in het voedingspatroon

Een zinktekort komt wel eens voor bij vegetariërs en veganisten. Zink is vooral te vinden in dierlijke eiwitbronnen. Vegetariërs en veganisten eten doorgaans meer plantaardige producten en schrappen dierlijke producten uit het voedingspatroon. Om genoeg zink binnen te krijgen met plantaardige voeding, moet je meer plantaardige producten eten die zink bevatten. Verder in de blog kun je zien welke producten rijk zijn aan zink.

Fytaten in het voedingspatroon

Een zinktekort kan ook worden veroorzaakt door een voedingspatroon dat rijk is aan fytaten-bevattende voedingsmiddelen. Granen, rauwe chocolade, paranoten, zaden en peulvruchten bevatten veel fytaten. Fytaten zijn fytinezuren die in de vezels van volkorenproducten zitten en afkomstig zijn uit de buitenste lagen van het graan. Fytinezuur kan zich te binden aan mineralen zoals calcium, ijzer en zink. Als wij fytaten binnenkrijgen, kan ons lichaam de mineralen calcium, ijzer en zink dan ook minder goed opnemen in onze darmen. Onderzoekers denken dan zo’n 25% van de wereldbevolking het risico loopt op een zinktekort. In Nederland komt een tekort aan zink weinig voor, omdat de grond waar onze voedingsmiddelen op worden verbouwd, relatief weinig fytaten bevatten.

Slechte absorptie van zink

Acrodermatitis enteropathica is een recessief erfelijk zinkmalabsorptiesyndroom. Symptomen van deze aandoening zijn groeiachterstand, ernstige diarree, haaruitval, huiduitslag en infecties. Daarnaast zijn er een verschillende darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, die zorgen voor een defect van het darmslijmvlies en zo zorgen voor een slechte absorptie van voedingsstoffen als zink. Ook aandoeningen als de ziekte van Wilson, sikkelcelanemie, chronische nierziekten en leverziekten zorgen daarnaast voor een zinktekort.

Veel verlies van zink

Flink sporten, een veel te hoge alcoholinname, de zwangerschap voor een vrouw en diarree zorgen voor (overmatig) veel zinkverlies van het lichaam.

Voor veel mensen is het extra innemen van zink dus een goede toevoeging, maar voor bovenstaande situaties is het zelfs essentieel om meer zink binnen te krijgen. Hieronder gaan we verder in op hoeveel zink je nodig hebt.

Hoeveel zink per dag heb je nodig?

Zink is een hele belangrijke voedingsstof, die we voor veel functies in ons lichaam gebruiken. Ons lichaam kan zelf geen zink aanmaken of opslaan. Je bent dus afhankelijk van inname door voeding of supplementen. 

Voor mannen vanaf 18 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zink 9 milligram per dag. Vrouwen vanaf 18 jaar wordt 7 milligram per dag geadviseerd. Voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven gelden andere aanbevelingen. In de tabel hieronder zie je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor verschillende groepen.

Kinderen
6-11 maanden5
1-2 jaar5
2-5 jaar6
6-9 jaar7
Mannen
10-13 jaar11
14-17 jaar12
18 jaar en ouder9
Vrouwen
10-13 jaar8
14-17 jaar9
18 jaar en ouder7
Zwangere vrouwen9,1
Vrouwen die borstvoeding geven11
Bronnen:
– Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018
– Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021
– Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014

Heb je een van de aandoeningen uit bovenstaande alinea, waardoor je extra veel zink verliest? Dan is het raadzaam om een diëtist een passend advies voor je te laten maken.

Welke voeding bevat zink? En hoeveel zit erin?

Ons lichaam is dus volledig afhankelijk van hoeveel zink we per dag binnenkrijgen. Maar wat moeten we dan eten om genoeg zink binnen te krijgen? Zoals we hierboven al aangaven, bevatten dierlijke eiwitten de meeste zink. Vlees, vis en kip zijn dus hele goede bronnen van zink! Eet je plantaardig? Dan zijn er ook een aantal plantaardige voedingsmiddelen die zink bevatten. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Voedingsmiddelen per portieMilligram zink per portiePercentage DV*
Oesters (1 portie)74673
Biefstuk (1 stuk)764
Krab (1 portie)6.559
Gehakt van rundvlees (1 portie)5.348
Kreeft (1 portie)3.431
Karbonade (1 stuk)2.926
Gebakken bonen (2 opscheplepels)2.926
Ontbijtgranen (verrijkt met zink) (voor 1 schaaltje)2.825
Kip (1 portie)2.422
Gedroogde pompoenpitten (een handje)2.220
Yoghurt (een schaaltje)1.715
Cashewnoten (een handje)1.615
Kikkererwten (2 opscheplepels)1.312
Kaas (een handje)1.211
Havermout (1 bord)1.110
Melk (1 beker)19
Amandelen (een handje)0.98
Bruine bonen (2 opscheplepels)0.98
Kipfilet (1 borst)0.98
Kaas, cheddar of mozzarella (een handje)0.98
Groene erwten (2 opscheplepels)0.55

Hoe kies je een goed zinksupplement?

Naast het eten van zinkrijke voedingsmiddelen, kun je ook een supplement gebruiken om je zink aan te vullen. Maar welk supplement kun je dan het best kiezen? Dat is afhankelijk van je doelen en voorkeuren. Hieronder leggen we je met 4 stappen uit, hoe jij een zinksupplement kiest dat het best bij je past!

1: Effectief en goed opneembaar zinksupplement

Zink moet aan een andere stof gebonden worden, anders kan je lichaam het niet opnemen. Je hebt hierbij de keuze voor een supplement met een organische verbinding of anorganische verbinding. Supplementen met organische verbindingen zijn vaak wat duurder, maar je lichaam kan deze wel veel beter opnemen dan anorganische verbindingen. Kies hier dus bij voorkeur voor.

Kies voor organische verbindingen met een goede opneembaarheid, zoals:

  • Zink citraat
  • Zink methionine
  • Zink bisglycinaat
  • Zink picolinaat
  • Zink histidine

Vermijd dan liever de zinksupplementen met anorganische verbindingen:

  • Zink oxide
  • Zink sulfaat
  • Zink carbonaat


2: Check hoeveel zink iedere capsule/portie bevat

Goedkoop is vaak duurkoop, ook bij supplementen. Kijk dus niet alleen naar de prijs van een supplement, maar ook naar hoeveel milligram zink er daadwerkelijk in zit. Zo weet je precies wat je koopt.

3: Kijk naar de verhouding

Als er meerdere soorten zink in een supplement zitten, is het belangrijk dat de verhouding erbij staat. Staat de verhouding er niet bij? Dan is de kans groot dat het overgrote deel uit de goedkoopste vorm van zink bestaat (die slecht opneembaar is) en er slechts een heel klein deel zink van hoge kwaliteit in zit.

4: Kies de juiste vorm

Zink supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals:

  • Zink tabletten
  • Zink capsules
  • Zink zuigtabletten
  • Ontbijtgranen verrijkt met zink
  • Andere supplementen waar zink aan is toegevoegd. Hieronder leggen we daar meer over uit.

De bewezen werking van zink tegen haaruitval

Om meerdere reden is het gebruiken van een zink supplement dus een goed idee. Misschien wel de meest populaire reden voor het gebruik is haaruitval. Veel vrouwen, maar ook mannen van middelbare leeftijd, krijgen te maken met haarverlies of dunner wordend haar. Zink zou daar een grote invloed op uit kunnen oefenen.

Het is bewezen dat zink belangrijk is voor gezond, sterk haar en voor normale haargroei belangrijk is: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1819

De bewezen werking van zink in ons lichaam

Zink is onderdeel van meer dan 300 functies in je lichaam. De functies van zink zijn:

  • het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten (https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1229)
  • het speelt een rol in (het proces van) weefselgroei en – ontwikkeling
  • het is goed voor geheugen, concentratie en draagt bij aan normale weerstand tegen stress
  • draagt bij tot een normale DNA-synthese
  • helpt bij het opbouwen van (lichaams)eiwit: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1819
  • speelt een rol in het functioneren van het netvlies
  • draagt bij aan normale haargroei
  •  Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding
  • oor het behoud van normale structuur en functie van huid en verzorging van de huid van binnenuit
  • Voor normale werking van het immuunsysteem https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1213
  •  draagt bij aan het behoud van normale nagels https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1819

Zink supplement als beautybooster

Je hebt in deze blog de vele voordelen van een zink supplement kunnen lezen. Zink heeft dus een grote invloed op ons lichaam, maar het heeft ook veel beautyvoordelen! Eigenlijk werkt het dus als een beautybooster voor onze huid, haar en nagels.

Naast zink zijn er meer voedingsstoffen die invloed uitoefenen op onze huid, haar en nagels. Denk bijvoorbeeld aan collageen. Lees hier meer in onze blog Wat is collageen? Ons lichaamseigen collageen neemt, naarmate we ouder worden, steeds meer af. Een collageenpoeder helpt je jouw collageenspiegels op peil te houden en rimpels en haaruitval tegen te gaan.

De Beauty & Energy collageenpoeder van Viscollageen bevat naast collageen, ook zink en biotine.
Lees meer over de beautyvoordelen van biotine is onze blog: Wat is biotine?

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief