10% korting op je eerste bestelling
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.
Wie in de drogist voor de schappen staat, kan het al snel gaan duizelen: zoveel merken, zoveel producten, zoveel claims. Wat werkt nou écht tegen rimpels? En welke producten zijn daadwerkelijk het investeren waard? Kunnen we dan beter een anti rimpel crème smeren of is het beter om dagelijks collageen te slikken?
Collageen is een lichaamseigen stof die steeds meer afneemt naarmate we ouder worden. Het aanvullen van je collageenpeil kan zichtbare lijntjes, rimpels en cellulitis verminderen. Ook zijn er veel crèmes die invloed uitoefenen op de hydratatie, elasticiteit en stevigheid van je huid. In deze blog bespreken we zowel anti rimpel crèmes als collageen, zodat je na het lezen zelf een eigen afweging kunt maken wat het best voor jou werkt.
Anti rimpel crèmes zijn crèmes die worden gebruikt om de tekenen van huidveroudering te verminderen of te voorkomen; zoals rimpels, lijntjes, en verlies van elasticiteit en stevigheid van de huid. Ze bevatten vaak ingrediënten die de huid hydrateren, antioxidanten om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen of ingrediënten die rimpels moeten laten verdwijnen.
Bij beginnende huidveroudering kunnen producten met de juiste actieve stoffen de huid er wel degelijk beter uit laten zien. Deze stoffen moeten dan wel in voldoende hoge concentratie aanwezig zijn en bovendien op de juiste manier worden aangebracht door de gebruiker.
Daarnaast zijn er ook veel producten op de markt die nauwelijks of geen effect hebben op de huid. Rimpels kunnen we namelijk niet magisch laten verdwijnen. Ze hebben verschillende oorzaken, ieder met een eigen aanpak. UV-straling is een belangrijke. Daarnaast zorgen spierbewegingen in het gezicht voor zogenaamde dynamische rimpels. Deze kun je niet zomaar wegsmeren met een crème.
“Verwacht geen wonderen van een antirimpelcrèmes”, vertelt Petra Dikrama. Ze is dermatoloog bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en eigenaar van cosmetische kliniek Dikrama Clinics. Maar heeft smeren dan helemaal geen zin? Jawel. “Preventie is het allerbelangrijkst. Smeer daarom dagelijks SPF om huidschade zoveel mogelijk te voorkomen”, zegt Dikrama.
Maar, zijn bestaande rimpels dan niet te verminderen met anti rimpel crèmes? “Bepaalde ingrediënten in anti-aging crèmes kunnen de huid helpen om tekenen van huidveroudering te verminderen of te voorkomen. Het is dus belangrijk om te kijken naar de ingrediënten van een product.”
Als je googelt op ‘anti-aging crème’ zijn collageen en elastine waarschijnlijk de eerste termen die je tegenkomt. Collageen is het eiwit dat zorgt voor een stevige huid, elastine zorgt voor een elastische huid. Tijd en zonlicht breken collageen en elastine af, waardoor we rimpels krijgen. Dit effect terugdraaien is helaas niet zo simpel als collageen smeren. “Collageen kan namelijk helemaal niet in de huid doordringen”, legt dermatoloog Velthuis, collega van Petra Dikrama, uit bij de Keuringsdienst van Waarde. ”Het molecuul is te groot om de huid barrière te doordringen.”
Lees ook de blog:
Er is geen specifieke leeftijd waarop aangeraden wordt om te starten met een strikte huidverzorgingsroutine. Het is namelijk per persoon enorm verschillend wanneer zichtbare tekenen van huidveroudering zich voordoen.
Wel is aangetoond dat na onze 25ste de collageenproductie vermindert, wat zorgt voor minder stevigheid en elasticiteit in de huid. Zo ontstaan langzaamaan de eerste rimpels en zichtbare tekenen van huidveroudering. Maar de snelheid van dit proces is bij iedereen anders. Ook is het afhankelijk van veel persoonlijke factoren in welke mate je huid veroudert. Denk bijvoorbeeld aan je voedingspatroon, de zonschade die je huid oploopt, op welke leeftijd je in de overgang komt, of je rookt en alcohol drinkt en nog zoveel meer.
De ingrediëntenlijst van je potje crème is dus een belangrijk middel om de kwaliteit van het product te beoordelen. Welke ingrediënten zijn in ieder geval een must als het gaat om een goede anti-rimpel crème?
Vitamine C is een antioxidant dat veel in de huid voorkomt. In meerdere wetenschappelijke studies zijn resultaten aangetoond in de huid door structureel gebruik van vitamine C. Maar vitamine C krijg je natuurlijk ook gewoon binnen via je voeding, door het eten van groente en fruit.
“Naast crèmes in potjes, zou ik zelf ook nooit een crème kopen met overmatig veel geur- en kleurstoffen of onzinnige ingrediënten”, vertelt dermatoloog Dikrama. “Het is ook niet nodig om honderden euro’s aan crèmes uit te geven. Dan betaal je echt voor het merk.”
Een van de ingrediënten waar we veel over horen is vitamine A-zuur (ook wel tretinoine genoemd). Het is een geneesmiddel dat alleen op recept van een arts verkrijgbaar is. Het is een sterke vorm van retinol (vitamine A), dat wel in veel drogist-crèmes terug te zien is. Vitamine A heeft een wetenschappelijk bewezen werking op de eigenschappen van de huidlagen epdidermis en dermis. Het zou bijdragen aan huidherstel na schade van eczeem, acne en de huid in zekere mate kunnen herstellen. Maar je huid kan er ook juist heftig op reageren, in de mate van rode gevoelige huid, of misschien zelfs eczeem.
Als de wetenschap een medicinaal middel tegen rimpels vindt, heeft de cosmeticawereld er al snel een verkrijgbare (en ook veiligere) variant op ontwikkeld, vertelt de dermatoloog. ”Retinol is tegenwoordig in veel anti-aging crèmes terug te zien. Het is wat milder, maar geeft alsnog kans op roodheid en irritatie. Bouw dus ook het gebruik van producten met retinol langzaam op, om te zien welk effect het op jouw huid heeft.”
Onderschat ook het belang van hydrateren niet. “Als je ouder wordt, produceert je huid minder talg. Hydrateren is belangrijk om er gezond uit te blijven zien.” legt Dikrama uit. “Vaseline legt een laagje op je huid, waardoor er minder vocht verdampt. Daarnaast zijn hyaluronzuur en glycerine bekende voorbeelden van hydraterende stoffen.” Ook aloë vera en honing zijn bewezen vochtinbrengend. “Douche daarnaast niet te heet en zeep jezelf niet te vaak in.”
Collageen is een lichaamseigen stof en heeft een bewezen belangrijke werking op onze huidelasticiteit en stevigheid. Door dagelijks je collageenniveau op peil te houden, merk je zichtbare verschillen in je huidstructuur.
Natuurlijk zijn de effecten per persoon verschillend, maar de gebruikers ervaren in grote mate verschillen in hun huidstructuur, in zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes. Hieronder een aantal reviews van collageengebruikers die de effecten van collageen terugzien in de huid:
Er zijn veel wetenschappelijke studies die de effectiviteit van bepaalde ingrediënten in anti-aging crèmes hebben onderzocht. Er zijn een aantal ingrediënten die hebben aangetoond de huid te helpen in het verminderen van tekenen van huidveroudering zoals hyaluronzuur, retinol, vitamine C en collageen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle anti-aging crèmes even effectief zijn en dat de resultaten kunnen variëren van persoon tot persoon. Het is daarom belangrijk om een product te kiezen dat past bij jouw huidtype en wensen. En, verwacht geen wonderen. 😉
The truth about over-the-counter topical anti-aging products: a comprehensive review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19341668/
A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26578346/
The Roles of Vitamin C in Skin Health
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805671/
Keuringsdienst van Waarde
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/29-10-2020/KN_1716422
Dermatoloog Petra Dikerma
Petra Dikrama