Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

aminozuren supplement

Aminozuren supplement – Welke kies je?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn één van de macronutriënten, die ons energie opleveren. Het is om veel redenen belangrijk om dagelijks voldoende aminozuren binnen te krijgen. Is een aminozuren supplement dan nodig? En welke kies je?

Wat zijn essentiële aminozuren?

Aminozuren worden opgedeeld in essentiële, semi-essentiële en niet essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. Deze moet je dus via je voeding binnenkrijgen. Niet essentiële aminozuren worden wel door het lichaam zelf aangemaakt. Semi-essentiële aminozuren worden bij de meeste mensen ook door het lichaam zelf aangemaakt, maar bij sommige aandoeningen en ziektes kan het lichaam er niet genoeg van aanmaken. Dan is aanvulling via voeding nodig.

Welke soorten zijn er?

De negen essentiële aminozuren zijn:

  • Histidine: zorgt voor de vorming van eiwitten, productie van rode en witte bloedcellen en groei en herstel van weefsel.
  • Isoleucine: goed voor wondgenezing, hormoonsynthese en het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Leucine: goed voor eiwitsynthese, groei en herstel, controle van de bloedsuikerspiegel en wondgenezing.
  • Lysine: verantwoordelijk voor weefselgroei en -herstel en antivirale acties.
  • Methionine: ondersteunt ontgiftingsprocessen en gezond haar, huis en nagels.
  • Fenylalanine: ondersteunt de aanmaak van aminozuren en geeft structuur en functie aan eiwitten en enzymen.
  • Threonine: ondersteunt de functie van het zenuwstelsel en het vetmetabolisme.
  • Tryptofaan: reguleert eetlust, humeur, slaap en pijn in het lichaam.
  • Valine: ondersteunt spiergroei en herstel

Aminozuren komen vooral voor in dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, vis, eieren en melk. Plantaardige bronnen bevatten ook aminozuren, maar wel veel minder en meestal ook niet alle negen essentiële aminozuren. Viscollageen bevat, op tryptofaan na, wel alle essentiële aminozuren.

En taurine?

Taurine is een bioactieve stof die voorkomt in vlees, vis en (gek genoeg ook in) energiedranken. Het is een stof die van nature in het lichaam voorkomt, maar het lichaam kan deze stof ook zelf maken. Taurine heeft een functie in de hartspier en de zenuwcellen en het beschermt de fotoreceptoren in je ogen.

Ondanks dat je lichaam zelf taurine aanmaakt, kan het voorkomen dat de waarde in je lichaam te laag is. Dit kan onder andere komen door een veganistische levensstijl, lichamelijke uitputting, ziekte, verwonding en een tekort aan vitamine B6. Taurine ontstaat uit de aminozuren cysteïne en methionine. Bij dat proces is vitamine B6 nodig.
Cysteïne is een niet essentieel aminozuur. Je lichaam maakt deze dus zelf aan. Methionine is een essentieel aminozuur, dus deze moet je wel uit je voeding halen. Gelukkig zit dit aminozuur ook in viscollageen.

Wat is de werking? En hoe kan ik een aminozuren supplement gebruiken?

Aminozuren hebben veel functies in ons lichaam. Je lichaam breekt eiwitten uit onze voeding af tot aminozuren. Een kwart van deze aminozuren wordt verbrand als energie of plas je uit. De rest van de aminozuren gebruikt het lichaam voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten. Deze eiwitten heeft je lichaam nodig om te functioneren, denk aan structuureiwitten. enzymen en membraaneiwitten. Lees meer over de functie van eiwitten in ons lichaam in onze blog.

aminozuren supplement - hoe wordt eiwit verteerd

Aminozuren supplement – werkt dat?

Er zijn verschillende supplementen op de markt met aminozuren. Zo worden BCAA’s veelvoudig gebruikt door sporters (Branched Chain Amino Acids: vertakte ketens aminozuren). Deze bevatten drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine – de belangrijkste aminozuren die betrokken zijn bij eiwitsynthese, spiergroei en -herstel.

Een andere, en meer complete bron van essentiële aminozuren is Viscollageen. Viscollageen bevat acht van de negen essentiële aminozuren die je dagelijks nodig hebt en is daarom een perfecte aanvulling op je voeding. Deze aminozuren zijn gehydrolyseerd wat betekent dat ze in kleine stukjes zijn geknipt. Zo kan het beter en sneller worden opgenomen in het lichaam. Vitamine C zorgt ervoor dat de werking van de aminozuren wordt versterkt. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die essentieel is voor de mens. Hoewel de meeste dieren dit zelf aan kunnen maken, kunnen wij mensen dat niet. Daarom moeten wij voldoende vitamine C uit onze voeding halen.

De essentiële aminozuren kun je ook uit planten halen. Je moet dan wel veel variatie aan producten gebruiken en je moet er veel meer van innemen. Het aminozuurgehalte in plantaardige producten is daarnaast minder goed opneembaar en minder effectief als dierlijke producten. De beste bron voor collageen is viscollageen. De eiwitstructuur en -samenstelling komt het meest overeen met menselijk collageen uit ons lichaam. Ons lichaam kan collageen uit vis dus het meest effectief gebruiken in onze spieren, gewrichten, kraakbeen, huid, haar en nagels.

Lees meer in onze blog: Wat is collageen? En welke is de beste?

Wanneer kies je voor extra aminozuren?

Veel aminozuren krijg je met een gezond en gevarieerd voedingspatroon al via je voeding binnen. Het zit in producten als vlees, vis, zuivel, bonen en granen. Als je deze voedingsmiddelen niet of te weinig eet, dan is het verstandig om je aminozuren aan te vullen met een supplement. Voor mensen die regelmatig sporten, zijn aminozuren extra belangrijk omdat ze helpen bij het herstel van spieren na inspanning en bijdragen aan spiergroei. Vooral BCAA’s zijn bij krachtsporters populair, bestaande uit l-leucine, isoleucine en valine, vanwege hun directe rol in het stimuleren van spiereiwitsynthese en het verminderen van spierafbraak tijdens het trainen.

Maar zijn dan alleen deze 3 aminozuren van belang voor sporters? Nee zeker niet! Denk nog eens terug aan het overzicht uit het begin van de blog. Ook histidine is belangrijk, voor de vorming van eiwitten, voor de productie van rode bloedcellen die het zuurstoftransport in je bloed reguleren tijdens het sporten. Methionine is weer van groot belang voor gezond haar, een mooie huid en sterke nagels. Fenylaline ondersteunt de aanmaak van aminozuren in ons lichaam en is belangrijk voor de structuur en vorming van de eiwitten en enzymen. Eigenlijk hebben alle aminozuren dus een belangrijke functie en zijn ze cruciaal voor het goed functioneren van ons lichaam.

Welk aminozuren supplement is het beste? Kies je voor capsules of poeder?

Kies daarom voor een aminozuren supplement met het complete pakket aan aminozuren. Collageen is een eiwit met 18 aminozuren. Glycine, proline en hydroxyproline (Hyp) dragen bij aan 57% van de totale aminozuren (AA’s) in collageen, wat een derde van alle eiwitten in dieren uitmaakt. Het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen en het is essentieel voor het handhaven van de structuur en sterkte van bindweefsel, zoals botten, huid, kraakbeen en bloedvaten.

Lees hier meer over in deze blog.

collageen als aminozuren supplement

Wanneer innemen?

De beste tijd om een aminozuren supplement in te nemen in sterk afhankelijk van het type supplement en jouw doelen.

Voor krachtsporters die BCAA’s (leucine, isoleucine en valine) gebruiken, kan het meerwaarde hebben om deze rondom je training in te nemen. Wil je hier geen aanvullend supplement voor gebruiken? Eet dan een complete en eiwitrijke maaltijd na het sporten. Over het algemeen is het beter om voldoende eiwitten te eten verspreid over de hele dag, zodat je lichaam voldoende bouwstoffen heeft om energie uit te halen en de spieren te herstellen.

Gebruik je een compleet supplement zoals collageenpoeder. Voor het beste resultaat is ons advies om dagelijks 10 gram viscollageen in te nemen op een nuchtere maag. De collageen wordt dan het best opgenomen. Tip: gebruik viscollageen elke dag op een vast tijdstip, zodat je het minder snel vergeet.

Waar kan ik het kopen?

De meest pure en effectieve vorm van collageen is viscollageen. In onze webshop kun je een keuze maken uit verschillende collageenpoeders. Van de pure, 100% viscollageen zak, tot toevoeging met vitamine C (dat de werking van collageen in het lichaam versterkt), sportcollageen met toevoeging van andere aminzuren uit whey proteine en beauty collageen. Neem een kijkje in de shop. Twijfel je welke collageen je moet kiezen? Stel je vraag hieronder en wij helpen je graag verder!

Riekelt van Urk
Riekelt van Urk

Functie
Ik ben werkzaam als orthomoleculair therapeut in mijn praktijk, Van Urk Voeding en Gezondheid. Dit doe ik al acht jaar. Daarvoor heb ik elf jaar lang in het onderwijs gezeten als docent biologie. Zo is mijn interesse in orthomoleculaire therapie ontstaan. Vanwege chronische vermoeidheid ben ik gestopt met lesgeven en met een opleiding tot voedingsdeskundige begonnen. Ik kwam erachter dat voeding veel doet op het gebied van herstel en het terugkrijgen van energie. Ik heb deze principes zelf toegepast en dat smaakte naar meer. Daarom startte ik mijn eigen praktijk. Voor Viscollageen vervul ik een adviserende rol bij specifieke vragen over collageen en de effecten op het menselijk lichaam.
Opleiding
- Biologie /
- Orthomoleculair therapeut /
- Voedingsdeskundige /
- Gewichtsconsulent /
- BrainQ therapeut
Ervaring met viscollageen
In mijn praktijk verkoop ik supplementen om vitamines en mineralen aan te vullen. Maar ik kwam erachter dat mijn klanten vaak kampen met een tekort aan aminozuren. Viscollageen bevat acht van de negen essentiële aminozuren en is daarom een uitermate geschikt product om dit tekort aan te vullen. In het verleden heb ik intensief aan hardlopen gedaan. Op een gegeven moment kreeg ik slijtage in mijn knie en de fysiotherapeut zei dat ik niet meer mocht hardlopen. Maar daar wilde ik me niet zomaar bij neerleggen, dus zette ik viscollageen in.
Favoriet product
Ik gebruik het liefst de naturel viscollageen. Smaakjes zijn niet zo mijn ding. Ik meng een grote eetlepel collageen door koud water en voeg hier een scheutje honing aan toe.
Viscollageen

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief